Moldova și Letonia vor iniția negocieri privind procedurile de plată a pensiilor, prestațiilor și compensațiilor
Full Article 2 minutes read

Moldova și Letonia vor iniția negocieri privind procedurile de plată a pensiilor, prestațiilor și compensațiilor

Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova și Agenția de Asigurări Sociale de Stat a Republicii Letonia vor iniția negocieri privind procedurile de solicitare, transfer și plată a pensiilor, prestațiilor și compensațiilor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Guvernului. 

Documentul prevede actualizarea componenţei delegației oficiale din partea Republicii Moldova, responsabilă de negocierea proiectului Aranjamentului Administrativ între cele două țări. Delegația va fi constituită din experţi din cadrul mai multor autorităţi şi instituţii publice centrale naţionale, Casa Naţională de Asigurări Sociale, fiind instituția responsabilă de încheierea și implementarea tratatului. 

Proiectul Aranjamentului a fost elaborat în temeiul Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Letonia în domeniul securităţii sociale. Scopul documentului este asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă sau domiciliază pe teritoriul uneia dintre Părți. Acesta determină modalitățile de colaborare a instituțiilor responsabile din ambele țări referitor la plata pensiilor, prestaţiilor şi compensaţiilor, precum şi la schimbul de date statistice şi informaţii. 

De menționat că proiectul aprobat astăzi de Guvern prevede implementarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova prin aderarea sa la Carta Socială Europeană revizuită, parţial ratificată de Republica Moldova în 2001 şi semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: