Moldovenii din Gaza așteaptă de 3 săptămâni evacuarea. Popescu: „Nicio țară din lume nu are un coridor asigurat”
Full Article 3 minutes read

Moldovenii din Gaza așteaptă de 3 săptămâni evacuarea. Popescu: „Nicio țară din lume nu are un coridor asigurat”

De la începutul războiului declanșat de gruparea militară Hamas în statul Israel și până în prezent, 1855 de cetățeni ai Republicii Moldova au revenit în țară. Pe de altă parte, 591 de moldoveni au ales să plece spre Tel Aviv. Situația rămâne, însă, „foarte dificilă”, în Fâșia Gaza, unde mii de oameni, inclusiv cetățeni ai Republicii Moldova, așteaptă să fie evacuați. Declarațiile au fost făcute de ministrul de Externe, Nicu Popescu, după ședința Guvernului din 27 octombrie. Oficialul anunță că diplomația de la Chișinău și ambasadele țării noastre sunt în contact „permanent” cu Israelul și Egiptul, precum și cu țările partenere, pentru a evacua moldovenii blocați în Gaza „în maximă siguranță”, atunci când va fi posibil.

„Monitorizăm constant situația din Orientul Mijlociu. Situația rămâne tensionată, riscul unor escaladări în această regiune rămâne destul de înalt. Situația în Gaza este foarte complicată. (…) Menținem legătura cu cetățeni noștri din Gaza, discutăm cu autoritățile din Egipt, Israel pentru a facilita retragerea din Fâșia Gaza când va fi posibil. În acest moment, nicio țară din lume nu are un coridor asigurat pentru retragerea cetățenilor lor din Gaza. Discutăm și cu alte țări și sperăm că alte state partenere ne vor ajuta să mediem retragerea cetățenilor moldoveni, dacă va fi necesar”, a declarat Nicu Popescu.

Șeful Ministerului de Externe de la Chișinău a salutat lansarea a două curse directe pe cursa Tel Aviv-Chișinău, din noiembrie. Popescu dă asigurări că autoritățile monitorizează situația legată de capacitatea moldovenilor aflați în Israel de a călători și a reveni în Moldova, în condițiile în care „există curse regulate directe sau indirecte”.

„Avem o situație și un context care le permite cetățenilor din Israel  să revină în Republica Moldova pe cale aeriană, daca își doresc”, a mai declarat Nicu Popescu.

Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând și luând ostatici. Ca răspuns, Israelul a început să lovească Fâșia Gaza și să se pregătească pentru o operațiune la sol. Potrivit autorităților israeliene, peste 1,4 mii de oameni au fost uciși în urma atacului teroriștilor Hamas. Autoritatea Palestiniană a declarat că peste 5.000 de persoane au fost ucise în atacurile din Gaza.

Potrivit Chișinăului, la începutul conflictului militar, aproximativ 13 mii de moldoveni se aflau în Israel. Pe de altă parte, în Fâșia Gaza s-ar afla în jur de 100 de moldoveni. 50 dintre ei au declarat că își doresc să revină acasă, în Moldova.

Menționăm în context că două companii israeliene vor opera curse directe în Moldova și Israel, din noiembrie. Este vorba de IsrAir, care va zbura începând cu 1 noiembrie la Chișinău și „Arkia”, care va lansa zborurile din 2 noiembrie. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: