Moscova, supărată pe reacția UE și a României: „Chemăm partenerii să renunțe la amestecul în treburile interne ale Moldovei”
Full Article 3 minutes read

Moscova, supărată pe reacția UE și a României: „Chemăm partenerii să renunțe la amestecul în treburile interne ale Moldovei”

Autoritățile de la Moscova au venit cu o reacție la criticile reprezentanților Uniunii Europene la mai multe legi aprobate recent în parlament, inclusiv cea privind statutul limbii ruse și difuzarea programelor în această limbă. O declarație în acest sens a fost făcută de către purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing din 23 decembrie, scrie agenția TASS.

Maria Zaharova a declarat că toate aceste declarații conțin „critici și elemente de șantaj”.

„La început, reprezentantul oficial al UE și Bruxelles-ului a acuzat parlamentarii moldoveni că proiectele de legi au fost introduse „în grabă și în mod netransparent”, iar votarea s-a făcut „fără respectarea procedurilor parlamentare necesare”, cu susținerea „persoanelor implicate în acte de corupție”. Ulterior, au venit critici din partea reprezentantului UE la Chișinău, care a făcut aluzii la susținerea financiară a republicii. În sfîrșit, după aprobarea legilor, MAE-ul României a declarat că acestea „influențează negativ dezvoltarea Moldovei, stabilitatea sa financiară și autoritatea internațională”, a relatat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Zaharova a subliniat că, acum trei ani, când limba rusă a fost privată de statutul de limbă de comunicare interetnică, iar presa rusă a fost restricționată pentru difuzare, UE și România nu au vorbit despre discriminare, încălcarea libertății presei și drepturile cetățenilor privind limba vorbită.

„În pofida restricțiilor, limba rusă nu a încetat să fie limbă de comunicare interetnică, iar necesitatea presei ruse în Moldova nu a scăzut. 80% din populația țării utilizează rusa, inclusiv etnicii ruși, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei sau reprezentanți ai altor naționalități. Subiectul privind statutul limbii ruse este important în contextul reglementării transnistrene”, a adăugat Zaharova.

Reprezentanta diplomației ruse a mai spus că legile adoptate recent în parlament au o importanță mare pentru stabilitatea politică din interiorul țării.

„Chemăm partenerii noștri să renunțe la politica „dublelor standarde”, să impună decizii politice care le sunt convenabile, în detrimentul cetățenilor moldoveni și la amestecul în treburile interne ale statului suveran moldovenesc”, a conchis Zaharova.

***

Reacția vine după ce, în cadrul ședinței din 3 decembrie, deputații din PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit PDM, iar ulterior Pro Moldova, au votat în mare viteză mai multe legi controversate.

UE și SUA au criticat felul cum au fost aprobate proiectele de legi în cadrul ședinței din 3 decembrie. Cu o reacție negativă a venit și avocatul poporului, Mihail Cotorobai, dar și Ministerul Afacerilor Externe de la București.

Pe 22 decembrie, Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, depusă de deputații fracțiunii parlamentare Platforma DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: