Natalia Gavrilița, despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia: „Toate autoritățile sunt pregătite, evaluează mai multe scenarii”
Full Article 3 minutes read

Natalia Gavrilița, despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia: „Toate autoritățile sunt pregătite, evaluează mai multe scenarii”

Premierul țării Natalia Gavrilița susține că Guvernul urmărește „cu îngrijorare” evoluția situației regionale, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. În cadrul unei conferințe de presă din 18 ianuarie, șefa Executivului a declarat că autoritățile evaluează mai multe scenarii.

Și noi urmărim cu îngrijorare evoluția situației în context regional, aceste declarații pe care le fac Federația Rusă și Ucraina și sperăm că părțile vor fi înțelepte și nu vor duce la escaladarea situației. În același timp, toate autoritățile sunt pregătite, evaluează mai multe scenarii și vor acționa în dependență de situație”, a declarat Natalia Gavrilița.

Amintim că publicația americană The New York Times a publicat un articol în care susține că Moscova și-a pregătit diplomații pentru evacuarea din Ucraina. Mai mult, potrivit jurnaliștilor, care citează surse proprii din cadrul serviciului ucrainean de securitate, familiile diplomaților ar fi părăsit deja Kievul. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a venit cu o reacție pe 18 ianuarie. Într-un comentariu scurt, instituția a precizat că Ambasada Rusiei în Ucraina funcționează „în regim normal”.

Recent, s-au desfășurat negocieri între reprezentanții SUA și NATO și Rusia, cu privire la „garanții de securitate”. Rusia a cerut NATO să stopeze extinderea blocului, solicitare pe care aceștia au refuzat-o. Totodată, Rusia a refuzat să își retragă trupele militare de la frontiera cu Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că Moscova este nevoită să își păstreze trupele în acel loc, întrucât „nu poate accepta invazia NATO”.

Despre relocarea trupelor rusești în apropierea frontierei cu Ucraina, presa din țara vecină a început să semnaleze încă în primăvara anului 2021. Situația a devenit și mai tensionată începând cu luna noiembrie. Autoritățile americane și ucrainene susțin că Moscova planifică o invazie. De asemenea, Pentagonul susține că Rusia ar pregăti o „operațiune specială” în estul Ucrainei, pentru a avea motiv să își introducă trupele militare.

De cealaltă parte, Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile cu privire la eventuale „acțiuni agresive”. Kremlinul susține că nu a amenințat pe nimeni și nu intenționează să atace, iar declarațiile cu privire la „agresiunea Federației Ruse” ar fi un pretext pentru ca NATO să își plaseze și mai multă tehnică militară în apropierea frontierei cu Rusia. MAE-ul rus a declarat anterior că declarațiile Vestului cu privire la „agresiunea Rusiei” și posibilitatea de a ajuta Kievul sunt „și amuzante, și periculoase”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: