„Ne-a sedus” vs „Nu a fost nicio întâlnire individuală”: Președinția dezminte că Maia Sandu a încurajat „Lagardere” să investească la Aeroport
Full Article 3 minutes read

„Ne-a sedus” vs „Nu a fost nicio întâlnire individuală”: Președinția dezminte că Maia Sandu a încurajat „Lagardere” să investească la Aeroport

Baptiste Duguit, vicepreședintele Lagardere Travel Retail, susține că compania pe care o reprezintă a venit în Moldova, cu scopul de a arenda spații comerciale din zona Duty Free din incinta Aeroportului Internațional Chișinău, la invitația președintei Maia Sandu. Duguit spune că șefa statului a lansat invitația în timpul unui forum, la Paris, în toamna anului 2022. Președinția a comentat declarațiile acestuia. Consilierul prezidențial Adrian Băluțel a negat că șefa statului s-ar fi întâlnit individual cu reprezentanții companiei franceze. Totuși, Băluțel spune că  Sandu promovează investițiile în Moldova, la forumurile la care participă.

„În decembrie 2022, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se afla la Paris, participa la o reuniune. (…) Ne-a încurajat să urmărim îndeaproape situația din jurul aeroportului, estimând că ar putea fi o oportunitate de dezvoltare a afacerilor în următorii ani. Am fost seduși de deschiderea acestei țări, de interesul autorităților vizavi de un potențial investitor ca noi. Și în anul 2023, când s-au întrunit condițiile necesare, am revenit prin a arăta autorităților moldovenești interesul nostru pentru activitatea în Aeroport. Am venit de mai multe ori pe parcursul anului 2023 pentru a studia situația reală, dar și pentru a ne întâlni cu diferite persoane reprezentate a autorităților, dar și a aeroportului. Am avut întrevederi, de exemplu, cu domnul Alaiba, ministrul Economiei, directorul APP, directorul Aeroportului, dar nu m-am întâlnit niciodată cu domnul Spînu”, a declarat Baptiste Duguit, vicepreședintele Lagardere Travel Retail, într-o conferință susținută pe 22 februarie, la Chișinău.

În reacție, consilierul președintei, Adrian Băluțel, a precizat că „Maia Sandu nu a avut niciodată nicio întâlnire individuală cu compania franceză Lagardere”.

„Totodată, președinta participă la multe forumuri internaționale de business, inclusiv în Franța, unde participă zeci de investitori și unde Maia Sandu promovează Moldova ca spațiu sigur pentru investiții de calitate care să contribuie la dezvoltarea economiei Republicii Moldova, deschiderea a noi locuri de muncă și creșterea bunăstării”, a scris Adrian Băluțel pe rețelele de socializare.

Precizăm că Lagardere este una din cele două companii care s-au înregistrat pentru a participa la licitația publică, organizată de Guvern, în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Licitați a fost în cele din urmă anulată, pe ultima sută de metru, pentru că nu ar fi „asigurat suficientă concurență”. Mai mult, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este de părere că licitația a fost „sabotată” de oligarhul fugar Ilan Șor. „Au fost identificate carențe, s-a lansat o anchetă internă și ne vom clarifica”, a spus Spînu pe 21 februarie, în cadrul unei emisiuni televizate.

Pe 20 februarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat relansarea licitației publice în vederea selectării unei companii care să arendeze spațiile din zona Duty Free din incinta Aeroportului.

Lagardere a răspuns astăzi criticilor, după scandalul spațiilor de la Aeroport. Baptiste Duguit a comentat decizia autorităților de la Chișinău de a anula, pe ultima sută de metri, licitația de la Aeroport și a răspuns „zvonurilor” răspândite pe internet. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: