NM Espresso: cât va acorda BERD Moldovei pentru gaze, de ce Partidului DA nu i-au plăcut cheltuielile președintelui și cum lui Plahotniuc i-au blocar cel de-al doilea pașaport
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cât va acorda BERD Moldovei pentru gaze, de ce Partidului DA nu i-au plăcut cheltuielile președintelui și cum lui Plahotniuc i-au blocar cel de-al doilea pașaport

Furtul miliardului: Procuratura Generală nu este gata să prezinte raportul

Procuratura Generală trebuia să prezinte în comisia parlamentară pentru securitate națională un raport despre furtul miliardului. Dar nu l-a prezentat. Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, a promis deputaților că va prezenta raportul peste o lună, când noua conducere a Procuraturii Generale va putea să se descurce în toate. Popov a precizat că Procuratura Generală încă nu a obținut acces la materialele investigațiilor pe care le-a efectuat Procuratura Anticorupție. Aceasta i-a revoltat pe deputații ACUM. Ei consideră că procurorul general Stoianoglo ar fi putut deja, în două săptămâni după numirea în funcție, să se descurce în investigația jafului bancar.

Bugetul de stat: președintelui i se propune să trăiască mai modest

Fracțiunea Partidului DA a propus reducerea bugetului aparatului președintelui de la 35 de milioane de lei până la 17 milioane de lei, iar banii rămași să fie reorientați spre ajutoare sociale. Cei de la DA nu înțeleg, de ce în trei ani, acest buget s-a majorat de două ori, chiar dacă numărul colaboratorilor aparatului a rămas același și nu au fost niciun fel de modificări legislative privind finanțarea sa. Președintele Dodon nu a comentat aceasta deocamdată.

Bugetul Chișinăului: cât vom cheltui și pentru ce

Primăria de Chișinău a publicat proiectul bugetului municipiului pentru anul 2020. Veniturile și cheltuielile acestuia sunt un pic mai mari decât anul acesta, iar deficitul — mai mic. O treime din cheltuieli, conform proiectului, va fi destinată gospodăriei locativ-comunale, drumurilor și transporturilor (1,3 miliarde de lei).

Banii: BERD va da pentru gaze

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Moldovei un credit în valoare de 50 de milioane de dolari pentru achiziția gazelor în situație excepțională (dacă vă amintiți, anterior, era vorba despre 90 de milioane de dolari). La fel, BERD va acorda un credit pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Acordurile despre credite au fost deja semnate.

Alegerile președintelui: cum Năstase îl va împiedica pe Dodon

Liderul Partidului DA Andrei Năstase intenționează să-l împiedice pe Igor Dodon să câștige alegerile prezidențiale. Năstase a declarat că Dodon este cel mai mare pericol pentru Moldova și a promis că va deveni «coșmarul lui Dodon», pentru a nu-i permite să fie ales pentru al doilea mandat.

Tarifele: numai fără ultimatum

Transportatorii interurbani au organizat o nouă acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cerința este aceeași — majorarea tarifelor pentru transport de la 48 până la 74 de bani pentru un kilometru parcurs. Cei de la Ministerul Economiei au propus transportatorilor să continue negocierile și să nu înainteze ultimatumuri.

Plahotniuc: îl vor căuta și cu numele Novac

Moldova l-a anunțat pe ex-liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc în căutare internațională și cu ce de-al doilea nume. Separat, autoritățile moldovenești au informat România, SUA și Marea Britanie despre faptul că Plahotniuc mai deține un pașaport moldovenesc, pe numele Vladislav Novac.

Găgăuzia: copiii se vor alimenta gratuit

Autoritățile Găgăuziei au decis să plătească totalmente pentru alimentația copiilor în grădinițe, din bugetul autonomiei. Până acum, părinții plăteau o treime din sumă.

Copiii noștri: șase medalii la olimpiadă

Elevii moldoveni au câștigat șase medalii la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori care a avut loc în Qatar. La aceasta au participat peste 400 de elevi din 40 de țări.

Anonim.md: scrieți și veți fi auziți

În Moldova, a început să funcționeze platforma online Anonim.md. Prin intermediul acesteia, presa poate fi informată, anonim, despre cazuri de corupție și alte abuzuri ale guvernării, dar și despre orice fărădelegi. Și NewsMaker aderă la această platformă.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 decembrie:

  • Curtea de Conturi va prezenta un raport despre activitatea Agenției Servicii Publice.
  • Polițiștii și procurorii vor povesti, cum «au anihilat o rețea de traficanți de cocaină, care era transportat din America de Sud în Europa».
  • La MAI vor avea loc evenimente prilejuite de o nouă aniversare de la înființarea trupelor de carabinieri.
  • Aripa tânără a Partidului PAS va organiza un flashmob cu genericul «Să arătăm lista beneficiarilor furtului miliardului».
  • IDIS Viitorul va organiza masa rotundă «Evaluarea îndeplinirii Acordului de Asociere».
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: