NewsMaker/Stela Untila

NM Espresso: despre cum Maia Sandu a primit cheile de la orașul Lisabona, facturile pentru gaz din această iarnă și participarea oamenilor lui Șor la alegeri

Vizita Maiei Sandu la Lisabona

Maia Sandu a efectuat prima sa vizită în Portugalia, în calitate de președinte al țării. Aceasta a avut întrevederi cu primele persoane în stat, dar și cu reprezentanții diasporei moldovenești. Despre această întâlnire a relatat corespondenta NM Stela Untila, de la Lisabona.

A doua zi, șefa statului a fost întâmpinată cu onoruri militare de către omologul său portughez, Marcelo Rebelo de Sousa. Ulterior, Maia Sandu a vizitat mormântul poetului național al Portugaliei – Luís Vaz de Camões. Cei doi președinți au susținut și o conferință de presă, iar Marcelo Rebelo de Sausa a dat asigurări că Portugalia susține visul Republicii Moldova de a adera la UE.

Președinta țării a mai menționat că speră că UE va continua să adopte sancțiuni față de cei care încearcă să destabilizeze situația din Moldova. De asemenea, șefa statului a spus că grupările criminale – alias partidele finanțate de Rusia, s-au unit și încearcă să saboteze parcursul european al țării.

Sandu s-a întâlnit și cu primarul orașului Lisabona, care i-a înmânat în mod simbolic cheile orașului.

Ce se va întâmpla cu bugetul de stat? 

Ministerul Finanțelor a propus reducerea veniturilor și cheltuielile la buget cu aproape 500 mln lei, iar guvernul urmează să examineze inițiativa chiar astăzi. Suma veniturilor ar urma să constituie 65,776 miliarde lei, iar cea a cheltuielilor — 84,104 miliarde lei. Deficitul bugetar va rămâne neschimbat — 18,3 miliarde lei.

Energie 

Ministrul Energiei Victor Parlicov nu exclude că Moldova va continua să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv și pentru malul drept al Nistrului. Acest scenariu este posibil în cazul în care compania va oferi un preț avantajos, iar Rusia nu va adăuga alte condiționalități, de ordin politic.

De asemenea, Parlicov a menționat că Guvernul nu a elaborat deocamdată mecanismul de compensații, însă a dat asigurări că în această iarnă facturile nu vor fi mai mari ca cele de anul trecut. „Cel mai probabil, toți vor plăti mai puțin”, a spus ministrul în interviul oferit redacției NM.

Potrivit acestuia, Moldova a propus Gazpromului să achite suma de 153 mln lei, și nu $153 mln, așa cum a scris portalul Kommersant. În cazul în care concernul rus nu va fi de acord cu suma propusă, Moldova va avea „o poziție puternică” în instanța de judecată, a mai spus Parlicov. Versiunea completă a interviului – în curând pe newsmaker.md.

Decizie neașteptată de la CC 

Curtea Constituțională (CC) a permis membrilor ex-Partidului „ȘOR”, declarat în afara legii, să participe la alegeri. Curtea a declarat drept neconstituționale modificările în Codul Electoral, care le interzicea acest lucru pe o perioadă de 5 ani.

Ex-socialiștii Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan rămân în arest. Curtea de Apel a respins demersul avocaților.

Va rămâne în arest și activistul civic Mihail Bagas, care a fost reținut recent, fiind bănuit de legături cu Ilan Șor.

Rusia închide ușa

Mai multor persoane li s-a interzis intrarea în Rusia, pe motiv că „au legătură directă cu restricționarea libertății de exprimare și drepturilor jurnaliștilor în Moldova”. Numele celor vizați, ce-i drept, nu a fost menționat. Ambasadorul Moldovei Lilian Darii a fost chemat la MAE-ul Rusiei. Autoritățile nu au comentat deocamdată această decizie.

Premiile Nobel 

Premiul Nobel pentru Fizică 2023 a fost câștigat de Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier, a anunțat miercuri Academia Suedeză de Științe. Premiul a fost acordat „pentru metode experimentale care generează impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.

Astăzi vom afla laureatul Premiului Nobel pentru chimie.

Ce ne mai așteaptă astăzi? 

07:50 președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat un briefing de presă și a convocat în ședință de urgență plenul legislativului

09:30 forumul de afaceri moldo-olandez

10:00 ședința Guvernului


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: