O deputată comunistă pretinde „șoc, spaimă și nedumerire” în sate din cauza exercițiilor militare. Grosu: Făceți-vă cruciță și nu umblați cu minciuni
Full Article 4 minutes read

O deputată comunistă pretinde „șoc, spaimă și nedumerire” în sate din cauza exercițiilor militare. Grosu: Făceți-vă cruciță și nu umblați cu minciuni

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Inga Sibova susține că a fost în raionul Cimișlia, acolo unde au loc exerciții militare cu participarea soldaților moldoveni, români și americani. Parlamentara a spus că reacția localnicilor „de șoc, spaimă și nedumerire” este „foarte clară”. Potrivit acesteia, oamenii „n-au fost preîntâmpinați în mod corespunzător” despre exercițiile și deplasarea tehnicii militare în raion. „Ei nu sunt datori să acceseze site-ul Ministerului ca să fie informați”, a adăugat Sibova. Președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat deputata să „nu umble cu minciuni” și a cerut deputaților să supună votului inițiativa parlamentarei de a-l audia pe ministrul Anatolie Nosatîi, inițiativă care nu a întrunit numărul necesar de voturi. 

Câteva zile în urmă pe rețelele de socializare au apărut mai multe filmulețe, cum tehnica militară se deplasa pe străzile satelor și localităților din raionul Cimișlia. Doar imaginați-vă așa o situație că într-un sătuc care este deplasat la o distanță foarte mare de drumurile naționale, un sătuc liniștit, intră tehnică militară dimineața, se amplasează în apropierea satului și în această apropiere de câteva zeci de metri se încep exerciții militare, se aude vorba acestor militari în limba engleză”, a declarat deputata comunistă Inga Sibova, la ședința Parlamentului din 21 septembrie.

Ea a adăugat că toate acestea se întâmplă „pe fundalul când noi în fiecare zi de pe ecranele televizoarelor avem aceste amenințări despre războiul care este în apropierea hotarelor noastre, amenințări de invazie”.

La care reacție noi să ne așteptăm de la acești cetățeni? Reacția era foarte clară, reacție de șoc, reacție de spaimă, reacție de nedumerire”, a menționat parlamentara.

Inga Sibova a mai spus că, urmare a imaginilor de pe rețelele de socializare, a fost în vizită în raionul Cimișlia.

Sincer, eu nu am crezut că asta se întâmplă în țara noastră și chiar m-am deplasat în aceste sate și am discutat cu acești cetățeni. Cu ochii mei i-am văzut pe acești militari și după ce am venit acasă, la mine au apărut și mai multe întrebări: de ce oamenii din aceste sate n-au fost preîntâmpinați în mod corespunzător. (…) Ei nu sunt datori să acceseze site-ul Ministerului ca să fie informați. Asta și a trezit așa mare panică. De ce aceste exerciții militare se petrec în aceste sate?”, a conchis deputata.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat parlamentara să „nu umble cu minciuni” și i-a spus că „unica armată periculoasă este a Federației Ruse”.

Doamna deputat, unica armată periculoasă în proximitatea noastră și de care trebuie să ne… asta e a Federației Ruse. Armată de criminali care omoară oameni civili. Iaca acesta este unicul pericol. În rest făceți-vă cruciță și nu speriați, nu umblați cu minciuni. A mai venit unul nu demult de acolo și s-a apucat de făcut regulă la Ministerul de Interne”, a comunicat Grosu.

Ulterior el a cerut deputaților să supună votului inițiativa parlamentarei comuniste.

Audierea domnului Nosatîi ce nu-i clar aici, dacă era Șoigu era altă treabă. Dar așa e audierea domnului Nosatîi”, a adăugat Grosu, la nedumerirea parlamentarilor cu privire la inițiativa Ingăi Sibova. De menționat că inițiativa parlamentarei nu a întrunit numărul necesar de voturi.

***

Amintim că exercițiile militare, la care participă soldați moldoveni, români și americani, au încins spiritele într-un sat din Cimișlia, una dintre localitățile unde se desfășoară acestea. Un localnic a publicat imagini video cu soldații, arătându-se revoltat de prezența militarilor pe un câmp și, în mod special, că printre aceștia sunt și soldați americani. Nedumerit de prezența militarilor SUA s-a declarat și deputatul socialist Adrian Albu. Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Apărării au precizat că exercițiul militar a fost planificat de mult timp și se desfășoară conform planului de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023.

Pe 20 septembrie, moldovenii au fost îndemnați de Guvern să nu se lase provocați de imaginile, care ajung în spațiul public, cu deplasarea tehnicii militare. Autoritățile au remarcat, în ultima perioadă, falsuri cu privire la exercițiile comune desfășurate de către militarii moldoveni, americani și români. Prin urmare, Guvernul a declarat că imaginile „în unele cazuri creează panică sau chiar dezinformare” și că antrenamentele comune cu implicarea militarilor moldoveni au avut loc „și 5, și 10, și 15 ani în urmă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: