„O nouă minciună”. PAS reacționează la acuzațiile lui Ceban privind ucrainenii care au primit refuz de ședere în Moldova
Full Article 4 minutes read

„O nouă minciună”. PAS reacționează la acuzațiile lui Ceban privind ucrainenii care au primit refuz de ședere în Moldova

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) reacționează că la acuzațiile edilului Ion Ceban cu privire la reconstrucția podului de pe Mihai Viteazul. Primarul a spus că guvernarea ar tergiversa lucrările, după ce ar fi refuzat să prelungească permisul de ședere în Moldova a 5 ucraineni care muncesc la reabilitarea străzii. PAS a catalogat declarațiile edilului drept „o nouă minciună” și a spus că sunt suspiciuni rezonabile despre achitarea salariilor „în plic” sau eschivarea de la plata impozitelor în raport cu ucrainenii. „Ivan Ceban nu doar a mințit public, dar și se pare că este de acord cu munca la negru și cu încălcarea legii”, a declarat partidul. 

Partidul a publicat, pe 27 iunie, o declarație în care califică declarațiile primarului drept „o nouă minciună”. Prin urmare, PAS a comunicat „cum stau lucrurile de fapt și care este adevărul”.

Astfel, reprezentanții partidului au menționat că pe 21 aprilie, Inspectoratul General pentru Migrație a primit demersurile administrației „Grandbudservice SRL Ucraina sucursala Vulcănești” prin care solicită prelungirea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă pentru 4 străini originari din Ucraina.

În timpul examinării, a comunicat PAS, s-a stabilit că angajatorul a achitat salarii lunare mai mici decât cele stipulate în contractele de muncă și Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, precum și mai multe luni nu le-a achitat salariile acestor cetățeni străini.

Deci, a fost încălcată legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, care stipulează foarte clar – salariul lunar al străinului nu trebuie să fie mai mic decât salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul de gestiune. Acest fapt denotă suspiciuni rezonabile despre achitarea salariilor „în plic” sau eschivarea de la plata impozitelor”, se arată în declarația PAS.

Partidul a mai spus că în prezent, cazul este examinat la Inspectoratul General pentru Migrație, iar aprobarea deciziilor de prelungire a dreptului de ședere este condiționată de prezentarea argumentelor și asigurărilor despre protecția drepturilor străinilor angajați în scop de muncă.

Ivan Ceban nu doar a mințit public, dar și se pare că este de acord cu munca la negru și cu încălcarea legii. Lucrul la negru și exploatarea muncitorilor nu sunt nici acceptabile, nici umane. Aprobarea tacită a acestor practici afectează demnitatea muncitorilor implicați și încurajează încălcarea legii. Legea este una pentru toți și ea trebuie respectată”, au conchis reprezentanții partidului.

***

Municipalitatea a anunțat, în toamna anului 2022, că podul de pe Mihai Viteazul, care nu a fost reparat niciodată din 1974, intră în reconstrucție. Primăria Chișinău declara că lucrările de reparație urmează a fi efectuate de o companie din Ucraina, cu sucursala la Vulcănești, care a câștigat licitația. Lucrările vor costa bugetul municipal 108 milioane lei.

Pe 26 iunie 2023, primarul Ion Ceban a acuzat guvernarea că ar tergiversa lucrările de pe strada Mihai Viteazul. Edilul a declarat că reparația ar putea dura mai mult decât a fost planificat, după ce autoritățile ar fi refuzat să prelungească permisul de ședere în Moldova a cinci angajați ai companiei ucrainene care a câștigat licitația pentru executarea lucrărilor.

Conform planului, spunea Ceban, intervențiile urmau să se încheie la 1 septembrie curent.

„Nu doar că sunt hărțuiți, acum chiar le interzic să prelungească șederea pe teritoriul Republicii Moldova, pentru ca podul de pe Mihai Vitează să nu fie accesibil la 1 septembrie. Iată încă o dată esența celor de la PAS. Acum aceștia sunt nevoiți să revină în Ucraina”, a declarat edilul de Chișinău.

Ulterior, Inspectoratul General pentru Migrație a confirmat declarațiile lui Ion Ceban, potrivit căruia mai mulți angajați ai companiei din Ucraina, care a câștigat licitația pentru reabilitarea străzii Mihai Viteazul din capitală, trebuie să părăsească Moldova. Solicitat de NM, Inspectoratul a precizat că măsura va fi aplicată în raport cu patru angajați ai companiei, și nu cinci, așa cum a declarat Ceban. De vină ar fi angajatorul, care le-a plătit celor 4 ucraineni un salariu mai mic decât salariul mediu lunar pe economie, încălcând, astfel, legislația Republicii Moldova, a spus instituția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: