O săptămână după exploziile de la Crevedia: rămân internaţi 20 dintre pompieri. Unul, în stare gravă
Full Article 3 minutes read

O săptămână după exploziile de la Crevedia: rămân internaţi 20 dintre pompieri. Unul, în stare gravă

La o săptămână după exploziile de la Crevedia, 20 dintre pompierii români răniți în timpul intervenției mai sunt internaţi în spital. 12 dintre ei sunt tratați în România și alți 8 în unităţi medicale din străinătate. Datele au fost comunicate de șeful Departamentului român pentru Situații de Urgență Raed Arafat, scrie Digi24

La acest moment, mai rămân internaţi 12 pompieri în România şi opt pompieri în străinătate. Dintre pompierii internaţi în străinătate, ne aşteptăm ca primul să fie externat chiar săptămâna asta, dacă informaţiile sunt corecte. Va trebui să îl aducem acasă în stare bună”, a spus Arafat, într-o conferință de presă.

Informaţiile despre pompierii noştri – care au fost duşi inclusiv intubaţi unii – şi despre civili până acum este că situaţia este sub control, sunt stabili. Există un caz la Milano. Până acum au reuşit să îl menţină şi să îl asiste. Poate că reuşesc să îi salveze viaţa, are arsuri foarte mari, de peste 80%, cu prognostic foarte rezervat”, a adăugat el.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat un raport privind intervenția echipelor de salvare după explozie. El a susținut că acţiunea pompierilor a avut la bază „o abordare defensivă”, al cărei scop a fost de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului. El a adăugat că, dacă nu ar fi fost lucrurile în acest fel, exista riscul ca mai mulți oameni să moară.

Arafat a mai spus, pe 3 septembrie, că până în prezent au fost constatate 2.150 de deficienţe la staţiile GPL din România, în urma controalelor dispuse după exploziile care au avut loc la Crevedia. În cazul a 11 dintre ele s-a decis retragerea autorizațiilor de funcționare, iar șaizeci au fost suspendate.

***

3 oameni au murit și peste 50 de persoane – în majoritate pompieri – au fost rănite în urma exploziilor. Unii dintre cei cu răni mai ușoare au fost externați. Exploziile au avut loc pe 26 august la o stație GPL din comuna Crevedia, la 30 de km de București. Din primele informații, incendiul ar fi fost declanșat din cauza unei neglijențe. Există bănuiala că un angajat al stației GPL ar fi încercat să transfere gazul petrolier lichefiat dintr-o cisternă mai mare într-una mai mică, iar în timpul operațiunii s-ar fi produs o fisură la furtun. Nu este exclus că în acel moment muncitorul să fi ținut în mână o țigară aprinsă. Sunt ipotezele pe care procurorii trebuie să le investigheze pentru a lămuri cauzele dezastrului.

Cele două explozii din România au pus în alertă autoritățile de la Chișinău. Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a anunțat că Inspectoratul Național de Supraveghere Tehnică va verifica benzinăriile din Republica Moldova, iar în cazul depistărilor unor nereguli, acestea vor fi sancționate dur.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: