Panică printre părinții elevilor de la un liceu din capitală. Ministerul Educației reacționează la zvonurile privind reținerea unei persoane înarmate
Full Article 3 minutes read

Panică printre părinții elevilor de la un liceu din capitală. Ministerul Educației reacționează la zvonurile privind reținerea unei persoane înarmate

Ministerul Educației și Cercetării dă asigurări că activitatea sistemului educațional se desfășoară în „condiții de siguranță”, după ce pe online s-au răspândit informații precum că la Liceul „Nicolae Gogol” din Chișinău a fost reținută o persoană care avea asupra sa o armă. Reprezentanții ministerului au declarat că „riscurile de securitate nu s-au confirmat”, iar canalul respectiv a fost blocat. Totuși, NM a constatat că la ora publicării acestei știri canalul respectiv de Telegram încă era funcțional.

Pe 11 decembrie, pe canalul de Telegram anonim „Kишинев game ПЕРЕХОДНИК” – clonă a unui canal pe care au fost publicate amenințări cu atac armat în adresa mai multor instituții de învățământ – a fost postat un mesaj în care se sugerează că persoana care urma să asalteze o școală, a cărei denumire nu se menționează, ar fi fost „prinsă”.

Unul dintre curatorii noștri a fost prins în drum spre școală. Am luat măsuri și ne-am dat dat seama că avem nevoie de mai mult timp pentru a ne pregăti. Peste un an… Ne vom revedea… Nenorociților”, se arată în mesaj.

Panică printre părinții elevilor de la un liceu din capitală. Ministerul Educației reacționează la zvonurile privind reținerea unei persoane înarmate

Telegram/„Kишинев game ПЕРЕХОДНИК”

Ulterior, pe Telegram au început să circule capturi de ecran din chat-urile părintește de pe Viber, în care se discută că la Liceul „Nicolae Gogol” din capitală ar fi fost „reținută”.

Panică printre părinții elevilor de la un liceu din capitală. Ministerul Educației reacționează la zvonurile privind reținerea unei persoane înarmate

Telegram/Chsvteme

Mai târziu, Ministerul Educației și Cercetării a publicat un comunicat că riscurile de securitate „nu s-au confirmat” și că procesul educațional se desfășoară în condiții de siguranță.

În legătură cu informațiile publicate pe un canal anonim de Telegram privind potențiale riscuri de securitate, Ministerul Educației și Cercetării precizează că activitatea sistemului educațional se desfășoară în regim normal, în condiții sigure. Autoritățile statului s-au autosesizat și au blocat canalul respectiv, care avea scopul de a destabiliza situația și de a crea panică în societate. Riscurile de securitate nu s-au confirmat. Organele competente continuă să elucideze cazul. Îndemnăm părinții, cadrele didactice și elevii să își păstreze calmul și vigilența și să nu admită periclitarea procesului de studii”, se arată în comunicat.

Deși Ministerul Educației a menționat că canalul de Telegram respectiv a fost blocat, în momentul publicării știrii acesta mai era disponibil.

***

Precizăm că „Kишинев game ПЕРЕХОДНИК” este un canal de Telegram clonă a „Kишинев Game”, pe care, în noaptea de 7 decembrie, au fost lansate amenințări la adresa mai multori instituții de învățământ. Pe canalul respectiv au fost publicate imagini cu arme, însoțite de mesaje că a doua zi vor fi luate cu asalt licee și colegii. Pe 8 decembrie, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a precizat că fotografiile sunt vechi și au fost preluate de pe rețelele de socializare. „Poliția califică aceste acțiuni drept un atac hibrid, menit să debusoleze cetățenii și să creeze panică în societate. (…) Organele de drept întreprind toate acțiunile necesare pentru a elucida cine stă în spatele acestui canal și scopul exact al acestora”, au declarat atunci reprezentanții IGP.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: