PAS cere convocarea de urgență a ședinței parlamentului pentru a modifica legislația electorală în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția
Full Article 2 minutes read

PAS cere convocarea de urgență a ședinței parlamentului pentru a modifica legislația electorală în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate cere convocarea de urgență a ședinței parlamentului pentru a modifica legislația electorală în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Despre acest lucru a anunțat deputatul Sergiu Litvinenco, în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 21 august.

„Vorbim despre proiectul de lege înregistrat în Parlament cu nr.263 la 19 iunie 2020. Se cunoaște că actuala legislație trebuie modificată. Pentru că ea conține mai multe lacune care fac posibilă o fraudare masivă a alegerilor. De exemplu, nu conține soluții exacte pentru combaterea a ceea ce numim noi transportare organizată și contra bani a alegătorilor, nu reglementează exhaustiv procedura de contestații împotriva încălcărilor de lege, nu există soluții cum se combat fake-news-urile în cadrul televiziunilor și altele”, a declarat Litvinenco.

Acesta a spus că în avizul Comisiei de la Veneția experții critică mai multe prevederi din cod. De asemenea, Comisia de la Veneția spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidențiale este posibilă, iar termenul-limită când aceste modificări trebuie să intre în vigoare ar fi 1 septembrie 2020.

În acest sens, PAS cere ca ședința plenară a parlamentului să fie convocată cel târziu săptămâna viitoare, pentru a examina amendamentele și a vota proiectul în lectura a doua.

„Practic, la moment suntem la etapa în care vom putea ști cu exactitate dacă PSRM dorește sau nu dorește să fraudeze alegerile. Dacă PSRM va folosi în continuare falsuri precum că nu mai este posibil de modificat legislația electorală reieșind din avizul comun de urgență al Comisiei de la Veneția și OSCE, atunci va fi clar că fraudarea masivă este unica lor opțiune. Și e clar de ce – Dodon nu are cum câștiga alegerile fără a frauda”, a mai spus Litvinenco.

Amintim că pe 9 iulie, modificările la legislația electorală au fost votate în prima lectură de către majoritatea parlamentară. Asta în pofida criticilor aduse de opoziție. Principalele nemulțumiri țin de scurtarea timpului în care alegătorii își pot exercita votul în ziua alegerilor, dar și împuternicirea Comisiei Electorale Centrale de a putea exclude din cursă un anumit concurent electoral.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: