PAS, despre expulzarea directorului Sputnik: Reacția unor politicieni de la Chișinău nu miră
Full Article 3 minutes read

PAS, despre expulzarea directorului Sputnik: Reacția unor politicieni de la Chișinău nu miră

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp susține că Sputnik Moldova, al căruia director a fost expulzat din țara noastră, ocolea interdicțiile Serviciului de Informații și Securitate, care „în nenumărate rânduri tot bloca activitatea acestei surse de dezinformare”. Potrivit lui Carp, pentru nimeni nu este un secret că Sputnik Moldova „avea ca obiectiv justificarea războiului pe care Federația Rusă l-a început împotriva Ucrainei”. Decizia de a-l expulza pe Denisov, a adăugat Carp, este o oportunitate pentru unii politicieni de la Chișinău dar și pentru guvernare. În cazul primilor – „să-și prezinte loialitatea față de stăpânii lor de la Kremlin”, în cazul guvernării – „să vedem de fapt cine sunt ei”. 

Carp a comentat expulzarea din Republica Moldova a directorului Sputnik Moldova, cetățeanul rus Vitalii Denisov.

Noi întreprindem acțiuni în care să securizăm spațiul informațional al Republicii Moldova. Noi cunoaștem foarte bine activitatea acestei „kantore” de dezinformare în Republica Moldova. Chiar dacă Serviciul de Informații și Securitate în nenumărate rânduri tot bloca activitatea acestei surse de dezinformare pe teritoriul Republicii Moldova, ei găseau soluții în care ocoleau aceste interdicții”, a precizat Carp la emisiunea Rezoomat de la RliveTV.

El a adăugat că „pentru nimeni nu este un secret că această sursă, dacă o putem numim așa, avea ca obiectiv dezinformarea și promovarea narativelor pro-război pe teritoriul Republicii Moldova, și justificarea mai bine zis a războiului pe care Federația Rusă l-a început împotriva Ucrainei”.

Atât timp cât se denaturează realitatea privind acele știri se creează percepția că în genere Ucraina a început războiul împotriva Rusiei și nu viceversa, și de fapt Rusia își apără teritoriile. Acum, reacția unor politicieni de la Chișinău nu miră, de genul lui Dodon, dar desigur că ies la rampă și alții care doresc să-și prezinte loialitatea față de stăpânii lor de la Kremlin. Desigur că acea decizie care a fost luată este o oportunitate pentru ei să iasă în evidență, dar și pentru noi – să vedem de fapt cine sunt ei”, a conchis deputatul.

***

Directorul Sputnik Moldova, cetățeanul rus Vitalii Denisov, a fost expulzat din țara noastră și declarat «persoană indezirabilă» pentru 10 ani. Potrivit portalului pro-Kremlin, „acasă la Denisov au venit angajații Inspectoratului General pentru Migrație, care l-au urcat într-o mașină și l-au dus la aeroport, fără să îl lase să își adune lucrurile personale și să-și ia cu el animalele de companie”. Inspectoratul a anunțat ulterior că decizia privind expulzarea lui Denisov a fost motivată de faptul că acesta a comis ingerințe în treburile interne ale țării, prezentând pericol pentru securitatea informațională a Moldovei.

Guvernul a adăugat că prin deportarea șefului Sputnik, cetățenii Moldovei sunt mai protejați de fake-uri, dezinformarea și propaganda răspândită de agenția pro-Kremlin.

MAE-ul Rusiei a calificat decizia Chișinăului drept „continuarea epurării spațiului informațional moldovenesc”, care ar fi început cu închiderea posturilor de televiziune rusești, interdicția de intrare în țară a observatorilor și politologilor ruși: „Ei nu înțeleg ce înseamnă libertatea cuvântului, drepturile și libertățile jurnaliștilor”.

A criticat expulzarea jurnalistului rus și opoziția moldovenească. PCRM consideră că autoritățile nu au prezentat argumente și justificări convingătoare. Comuniștii mai cred că motivul deportării ar fi „frica față de sursele de informare necontrolate de regim”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: