„PAS se gândește la lichidarea statului”. Tkaciuk a vorbit despre „singura modalitate” de a adera la NATO 
Full Article 3 minutes read

„PAS se gândește la lichidarea statului”. Tkaciuk a vorbit despre „singura modalitate” de a adera la NATO 

Cofondatorul „Congresului Civic” Mark Tkaciuk consideră că actuala guvernare nu va putea renunța legal la neutralitate, deoarece aceasta necesită o majoritate de voturi la un referendum național. Comentând declarațiile Maiei Sandu despre o posibilă intrare în NATO, Tkaciuk a menționat că pentru aceasta autoritățile intenționează să lichideze Republica Moldova ca stat. 

„Pentru a pune la îndoială, a revizui, a căuta un fel de consens cu privire la modificarea art.11 din Constituție privind neutralitatea permanentă, trebuie să transpiri serios. (…) Sunt două vești proaste aici. Prima este că existența unui consens va trebui să fie constatată doar printr-un referendum național. Iar a doua veste proastă îngroapă însăși această idee. Împotriva neutralității trebuie să voteze nu pur și simplu majoritatea, ci majoritatea alegătorilor incluși în liste”, a scris Tkaciuk, pe Facebook.

El a mai spus că singura modalitate de a deveni parte a NATO este lichidarea Moldovei ca stat. „Și acesta este subiectul principal al sezonului politic care vine”, a conchis Tkaciuk.

NM a solicitat o reacție de la reprezentanții partidului de guvernământ. Partidul Acțiune și Solidaritate a declarat că nu comentează declarațiile.

Pe 20 ianuarie, secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană a declarat că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers.

Tot pe 20 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova încă mai cântărește următorul pas și dacă va fi necesară o schimbare constituțională pentru a adera la NATO va face acest lucru. „Acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat Maia Sandu, pentru Politico.

Și ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat la cele menționate de Maia Sandu. Acesta a clasat declarația șefei statului drept una periculoasă. Cetăţenii noştri vor să menţină neutralitatea şi pacea, după cum arată rezultatele numeroaselor sondaje de opinie publică, şi nu vor fi niciodată de acord să devină carne de tun pentru NATO în lupta împotriva Rusiei”, a reacționat Dodon


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: