„Pas spre restabilirea adevărului istoric al limbii și al identității”. Mitropolia Basarabiei laudă proiectul privind limba română
Full Article 2 minutes read

„Pas spre restabilirea adevărului istoric al limbii și al identității”. Mitropolia Basarabiei laudă proiectul privind limba română

Mitropolitul Petru al Basarabiei a publicat o scrisoare deschisă adresată președintelui Parlamentului Igor Grosu și deputaților pentru inițiativa de substituire a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție.

Capul Mitropoliei Basarabiei a remarcat că inițiativa a fost primită „cu mare bucurie” de întreaga societate academică, științifică, culturală și religioasă din țară.

„Este un act de cutezanță și un pas remarcabil în direcția restabilirii adevărului istoric al limbii și al identității noastre etnice. Atitudinea dumneavoastră devine cea mai vrednică metodă de a le onora efortul înaintașilor noștri, care au apărat apartenența etnică și lingvistică cu preț de sânge. (…) Această acțiune este necesară pentru a elimina confuzia și a restabili un adevăr care aduce claritate și coerență în textul legislativ, prin recunoașterea faptului că limba română este limba oficială a Republicii Moldova, cea mai importantă componentă a patrimoniului cultural al națiunii noastre”, se arată în scrisoare.

De asemenea, mitropolitul Petru al Basarabiei a îndemnat deputații să adopte proiectul de lege în lectură finală.

„Închei prin a vă exprima nădejdea că această inițiativă va avea un efect pozitiv asupra întregii societăți și va consolida solidaritatea și unitatea între toți cetățenii Republicii Moldova, bucurându-ne pe deplin că ne-am învrednicit a fi generația care poate citi, asculta, vorbi şi simți limba română într-o libertate absolută”, a conchis mitropolitul Petru.

Amintim că, pe 2 martie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege care prevede că în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Inițiativa a fost adoptată de 54 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a protestat și a încercat să blocheze tribuna centrală. Prin urmare, între cele două fracțiuni s-au produs îmbrânceli.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: