Pedeapsa primită de un moldovean, după ce a lăsat o femeie fără apartamentul din centrul Chișinăului
Full Article 4 minutes read

Pedeapsa primită de un moldovean, după ce a lăsat o femeie fără apartamentul din centrul Chișinăului

Un bărbat, domiciliat în Ucraina și arestat în Moldova pentru vânzarea ilegală a unui apartament de peste 600.000 lei din centrul Chișinăului, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. 

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat condamnarea la 10 ani închisoare a unui bărbat domiciliat în Ucraina și arestat în Moldova pentru vânzarea unui apartament de peste 600.000 lei din centrul Chișinăului.

Acesta a implementat schema de comun cu alți membri ai grupului infracțional. La trimiterea dosarului în judecată, PCCOCS anunțase în octombrie 2022 despre faptul că primul membru al grupului infracțional a fost condamnat în 2005, la 10,5 ani închisoare, iar inculpatul condamnat acum își perfectase acte false și se mutase cu traiul în Ucraina. Așa cum autoritățile de la Chișinău îl anunțaseră în căutare, acesta a fost reținut la intrare în Moldova, în august 2022, când a și fost plasat în arest preventiv, la solicitarea procurorului PCCOCS”, au declarat procurorii.

Se menționează că schema a fost implementată în câteva etape.

Inițial, membrul condamnat al grupului infracțional a închiriat apartamentul de la o femeie care în acest scop se mutase cu traiul la fiică. Peste o lună, i-a promis proprietarei organizarea studiilor în Anglia pentru ambele fiice. În acest scop, condamnatul le-a cerut un set de acte – diplome de studii, acte de identitate, inclusiv procură pe numele mamei lor, prin care-i acordau acesteia dreptul să folosească apartamentul în cauză.

Peste două luni de la închirierea apartamentului, acesta a pretins că promisa plecare la studii în Anglia poate avea loc doar prin ministerul învățământului din Kiev, Ucraina. În acest scop, dânsul le-a cumpărat bilete de călătorie și a achitat cazarea acestora acolo pentru două săptămâni. În această perioadă, învinuitul trimis recent pe banca acuzaților, împreună cu complicele au perfectat fraudulos un buletin de identitate pe numele proprietarei, după care tranzacțiile au fost efectuate cu folosirea actelor false”, au adăugat procurorii.

Prin urmare, potrivit procurorilor, escrocii „și-au vândut” ilegal apartamentul învinuitului din numele proprietarei, după care l-au revândut, peste o săptămână, cu peste 360.000 lei.

Inițial, aceștia au publicat anunțuri într-un ziar specializat, iar la discuții cu clienții le comunicau faptul că proprietara le este mătușă, precum că aceasta este în Rusia și are nevoie de bani, urgent. Mai mult decât atât, inculpatul condamnat acum purta ochelari și perucă, pentru ca să-și confere prezentabilitate și să inducă în eroare autoritățile, ulterior.

În aceeași zi, a avut loc încheierea pre-finală a vânzării apartamentului altei persoane, de la care ar fi primit peste 380.000 lei , dacă nu erau reținuți de poliție. Reținerea a avut loc după ce cel de-al doilea cumpărător a contactat pe cineva din vecinii apartamentului anunțat spre vânzare, care le-au spus că de fapt proprietarul este o doamnă. Prin urmare, autoritățile și proprietara au fost anunțate, după ce ultima între timp a revenit din Kiev cu fiicele, urmare a încercării inventate și nereușite a inculpatului de facilitare a studiilor fiicelor dânsei în Anglia”, au menționat procurorii.

La două luni de la reținere și plasarea lui în arest, dosarul penal a fost trimis în judecată, iar acum a fost pronunțată și sentința de condamnare la 10 ani închisoare.

Totodată, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus și obligarea escrocilor să-i achite clientei înșelate și 200.000 lei pentru suferințele morale pe care le-a avut.

Anterior, în 2007, sediul Centru al aceleiași judecătorii a dispus achitarea către clientă a celor 360.000 lei pe care li le-a plătit membrilor grupului infracțional la „cumpărarea” apartamentului. „Deocamdată, însă, aceasta a primit doar o anumită sumă de bani – ¼ din costul casei părintești a complicelui condamnat anterior”, susțin procurorii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: