Pericolul din pahar. În multe localități rurale consumatorilor le este livrată doar apă tehnologică, destinată spălării străzilor
Full Article 2 minutes read

Pericolul din pahar. În multe localități rurale consumatorilor le este livrată doar apă tehnologică, destinată spălării străzilor

Locuitorii mai multor localități din Moldova au depus reclamații la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în privința calității proaste a apei pentru consum, furnizată de operatori serviciului de alimentare cu apă. Informația a fost confirmată de ANRE într-un comunicat din decembrie. ANRE a precizat că, în multe localități, „reieșind din infrastructura existentă”, consumatorilor le este livrată doar apă tehnologică, interzisă pentru consumul uman.

ANRE a anunțat că, în ultima perioadă, a recepționat multiple petiții de la un șir de consumatori ai serviciului public de alimentare cu apă, cu privire la calitatea neconformă a apei potabile furnizate de operatorii din mai multe localități. Potrivit Agenției, reclamațiile au parvenit în special din localitățile rurale.

Reclamațiile consumatorilor au fost analizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). „Urmare a investigațiilor de laborator efectuate, ANSP a emis prescripții privind înlăturarea încălcărilor și a aplicat sancțiuni financiare conducătorilor întreprinderilor”, a comunicat ANRE.

ANRE a menționat că, în unele sate, locuitorii beau apă tehnologică, care este interzisă pentru consum uman.

În multe localități rurale, reieșind din infrastructura existentă, consumatorilor le este livrată doar apă tehnologică, care nu este potabilă și este interzisă pentru consum uman. Apa tehnologică este destinată pentru stropitul străzilor și al spațiilor verzi, spălarea piețelor și a străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor și consumul tehnologic al unităților industriale”, se arată în comunicat.

De asemenea, Agenția a precizat că s-a adresat reprezentanților administrațiilor locale.

ANRE a remis o scrisoare către autoritățile administrației publice locale, prin care a informat cu privire la neconformitățile ce țin de potabilitatea apei și pericolul pe care îl reprezintă acestea pentru sănătatea umană și a recomandat să întreprindă măsurile necesare pentru remedierea cazurilor de neconformitate a calității apei potabile și să informeze consumatorii despre categoria de serviciu prestat”, au precizat reprezentanții Agenției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: