Deputatul și președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun susține că anul viitor autoritățile și-ar putea schimba abordarea cu privire la compensațiile oferite chiriașilor la achitarea facturilor. „Am încercat să avem o abordare loială în acest an”, a spus parlamentarul, menționând că mai puțin de 3 mii de oameni au contracte de chirie în Moldova. „Vă dați seama că numărul celor care locuiesc în chirie este mult mai mare”, a menționat Perciun.
„Noi am încercat să avem o abordare loială în acest an și să nu penalizăm oamenii care nu și-au perfectat contracte de chirie. Avem realitatea pe care o avem în Republica Moldova, nu de un an și nu de doi”, a comunicat Perciun, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
Deputatul a mai spus că „din păcate, cu evaziunea fiscală care există, mai puțin de 3 mii de oameni au contracte de chirie în această țară”.
„Respectiv, vă dați seama că numărul celor care locuiesc în chirie este mult mai mare. Dacă nu le-am fi acordat posibilitatea de a se înregistra sau i-am fi obligat pe toți să aibă contracte de chirie, lucrurile s-ar fi precipitat”, a comunicat președintele comisiei parlamentare.
„Eventual, anul viitor am putea să avem o abordare mai strictă în acest sens”, a conchis Perciun.
Menționăm că anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a menționat că de compensații vor beneficia cei care efectiv achită facturile la energie. Potrivit oficialului, chiriașii vor declara pe propria răspundere că ei consumă energia la punctul de consum înregistrat în sistem.
„Dacă chiriașul are la dispoziție facturile pe care le achită, el se va înregistra în sistemul informațional și va declara pe propria răspundere că el sau familia lui este cea care achită această factură și va indica numărul locului de consum”, a comunicat Spatari, adăugând că un loc de consum va putea fi înregistrat de o singură familie.
„În cazul în care va exista două familii care vor dori să înregistreze același loc de consum, atunci va trebui să intervenim să verificăm, să vedem cine efectiv utilizează acel loc de consum, dar locul de consum odată înregistrat de o familie nu va putea fi înregistrat automat pentru o altă familie”, a menționat Spatari, potrivit Ziarul de Gardă.
***
Amintim că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat pe 12 octombrie, Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.
Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.
Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online.
Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, vor putea apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.
Pe 17 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va aloca cinci miliarde de lei pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului. Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a explicat cum vor fi distribuite compensațiile.
Tot pe 17 noiembrie, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a anunțat ce se va întâmpla cu familiile care nu se vor înregistra pe platforma online compensații.gov.md. Oficialul a spus că în luna noiembrie, acestea vor beneficia de compensații pentru categoria de vulnerabilitate medie. Totodată, oficialul a declarat că moldovenii care nu-și vor declara toate veniturile la completarea platformei online compensații.gov.md vor fi vizitați de inspecția socială.
Pe 22 noiembrie, parlamentarul Dan Perciun a anunțat că aproximativ 5 mii de familii din Republica Moldova nu vor beneficia de compensații din partea statului. Oficialul a menționat că este vorba despre familiile care dețin mai mult de 4 proprietăți sau bunuri imobile în valoare de peste 4 milioane de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!