Persoanele condamnate pentru îmbogățire ilicită vor rămâne fără avere printr-o procedură simplificată
Full Article 2 minutes read

Persoanele condamnate pentru îmbogățire ilicită vor rămâne fără avere printr-o procedură simplificată

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, pe 15 iunie, proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președinta Maia Sandu.

Potrivit proiectului, dacă persoana a fost condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material și dobândește în mod ilegal bunuri ca sursă generatoare de profit, acestea pot și trebuie confiscate în folosul statului, fără ca statul să probeze că fiecare bun confiscat provine dintr-o infracțiune care ar fi documentată penal. Este suficient ca persoana să fie condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material, iar instanța să stabilească că într-adevăr există diferență dintre veniturile licite și avere.

Vreau să menționez că, în afara revizuirii și asigurării funcționalității mecanismului de confiscare extinsă a bunurilor infracționale, Ministerul Justiției va veni în curând cu un pachet de modificare a legislației care va permite și confiscarea non-penală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că măsurile de confiscare sunt proporționale și în lipsa unei condamnări care să stabilească vinovăția persoanelor învinuite. Aceste modificări vor crea toate premizele ca să avem în sfârșit confiscări a averilor obținute în mod fraudulos, care aparțin funcționarilor, indiferent că sunt înscrise pe ei sau pe membrii familiei, rude sau terți”, a subliniat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Până în prezent, aplicarea mecanismului de confiscare extinsă nu a fost posibilă. Potrivit legii, aceasta se aplică doar atunci când se stabilește incontestabil că bunurile au o legătură nemijlocită cu infracțiunea pentru care persoana a fost condamnată.

În acest caz, pentru a aplica confiscarea extinsă a unui bun, persoana trebuie să fie condamnată, iar bunul respectiv trebuie să constituie obiect al infracțiunii, fie corp delict.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: