Premieră în Moldova pentru tratarea unei boli cardiovasculare. Medicii de la Spitalul Republican au înlăturat cu succes un anevrism gigantic de aortă
Full Article 2 minutes read

Premieră în Moldova pentru tratarea unei boli cardiovasculare. Medicii de la Spitalul Republican au înlăturat cu succes un anevrism gigantic de aortă

În premieră, medicii endovasculari de la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au înlăturat cu succes anevrism gigantic de aortă de 12 cm. Doctorii au utilizat metoda EVAR (endovascular aneurysm repair) combinată cu protezare deschisă femuro-femurală.

Pacientul avea 60 de ani și suferea de anevrism gigant de aortă cu anatomie dificilă pentru un caz obișnuit de endoprotezare.

”Am asociat metodei EVAR, care este minim-invazivă și metoda chirurgicală deschisă – protezare femuro-femurală în sala hybrid a spitalului. Astfel intervenția a fost mai puțin traumatică pentru pacient, decât ar fi în cazul protezării deschise de aortă” a precizat șeful Cabinetului chirurgie endovasculară și cardiologie intervențională, Sorin Barat.

Bărbatul a fost externat la domiciliu în stare satisfăcătoare.

Anevrismul de aortă este o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu o tendință către expansiune și ruptură, afectând toate segmentele aortei.

Anevrismul poate interveni atunci când diametrul segmentului dilatat depășește cu 50% diametrul normal al zonei respective. Metoda EVAR, care presupune implantarea unei endoproteze prin intermediul unor incizii mici în artera femurală.

Succesul acestei operații deschide noi perspective în tratamentul anevrismelor de aortă și consolidează poziția SCR ”Timofei Moșneaga” ca un centru de excelență în chirurgia vasculară.

Totodată, recent au fost realizate încă două intervenții chirurgicale utilizând metoda EVAR.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: