Premierul Ion Chicu, interesat de experiența Belarusului. Ce a discutat cu omologul său de la Minsk
Full Article 2 minutes read

Premierul Ion Chicu, interesat de experiența Belarusului. Ce a discutat cu omologul său de la Minsk

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit, la Minsk, cu omologul său belarus, Roman Golovcenko. Aceștia au discutat despre exporturile produselor moldovenești, despre participarea companiilor belaruse la licitațiile lansate pentru construcția drumurilor, dar și despre cooperarea privind asamblarea autobuzelor și troleibuzelor.

Ion Chicu a exprimat interesul guvernului de a spori volumul exporturilor produselor moldovenești pe piața belarusă și a identifica, în comun, proiecte de cooperare, valorificând potențialul existent.

A fost abordat și subiectul combaterii răspândirii infecției Covid-19, iar părțile s-au angajat să-și unească eforturile, fiind apreciată cooperarea în repatrierea cetățenilor ambelor state.

De asemenea, s-au discutat proiectele comune privind dezvoltarea infrastructurii în Republica Moldova.

„Salutam și încurajăm participarea activă a companiilor belaruse la licitațiile lansate pentru construcția drumurilor. Sunt interesat în experiența Republicii Belarus și vrem să continuăm cooperarea privind asamblarea autobuzelor și troleibuzelor, eventual – fabricarea unui model nou de autobuz electric”, a spus Ion Chicu.

Oficialii s-au arătat interesați în implementarea proiectelor de investiții în sectorul vinicol, agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic. Moldova dorește să preia experiența belarusă în dezvoltarea complexelor animaliere, dar și a sectorului semincer.

Premierul Golovcenko a asigurat că guvernul său este dispus să impulsioneze relațiile între Moldova și Republica Belarus, subliniind importanța intensificării activității Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare comercial-economică. De asemenea, Șeful Executivului de la Minsk a exprimat interesul față de inițiativa Guvernului Republicii Moldova privind dezvoltarea celor 16 platforme industriale, care vor deschide noi oportunități pentru cooperarea bilaterală moldo-belarusă.

Premierul Ion Chicu se află în vizită de lucru la Minsk, cu ocazia participării la ședința Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), în cadrul căreia Republica Moldova are rol de observator.

Potrivit datelor publicate de guvern, Republica Belarus ocupă locul 11 în rândul partenerilor comerciali externi ai Republicii Moldova, cu o valoare a exporturilor de 28,1 mil. dolari. În total, în perioada ianuarie-mai 2020 volumul schimburilor comerciale a constituit  65,5 mil. dolari. Astfel,

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: