Premii de la 15 până la 50 de mii de lei la pentru pedagogii anului. Maia Sandu: „Domniile voastre cresc oameni, nu doar discipoli” 
Full Article 5 minutes read

Premii de la 15 până la 50 de mii de lei la pentru pedagogii anului. Maia Sandu: „Domniile voastre cresc oameni, nu doar discipoli” 

Cei mai buni profesori, învățători și educatori din Republica Moldova au fost premiați cu câte 50.000 de lei, 25.000 de lei sau câte 15.000 de lei, la o ceremonie festivă organizată de Ministerul Educației și Cercetării. Evenimentul a avut loc pe 30 septembrie, la complexul Chișinău Arena. Președinta Maia Sandu a declarat la eveniment că pedagogii cresc oameni, nu doar discipoli, și că educația copiilor trebuie să fie prioritate inclusiv la nivel de fiecare familie. 

Mesajele șefei statului și a ministrului Educației

Pe o rețea de socializare, președinta Maia Sandu a spus că a fost onorată să celebreze azi „Ziua profesorului”, alături de mii de educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, angajați din sistemul educațional din toată Moldova.

Mi-am exprimat recunoștința pentru munca enormă depusă zilnic de un dascăl. Domniile voastre cresc oameni, nu doar discipoli, și vă mulțumesc când oamenii pe care-i creșteți sunt solidari, rezistenți la provocările vieții, responsabili și mereu curioși să descopere, să învețe, să creeze”, a comunicat Sandu.

Potrivit șefei statului, autoritățile își doresc „ca educația copiilor din Moldova să fie prioritate și la nivel de instituții ale statului, și la nivel de comunități locale, dar și la nivel de fiecare familie”.

Vreau să ne unească misiunea noastră de a crește copii împliniți și apți să-și construiască un viitor fericit. Calitatea vieții în deceniile următoare, calitatea sistemului medical, a tuturor serviciilor statului, a justiției, a mediului înconjurător, a stării economiei, a administrației centrale și locale, inclusiv calitatea clasei politice depind de calitatea educației pe care o oferim azi. Iar voi, dragi profesori, sunteți în prima linie a acestui efort. (…) La mulți ani, dragii noștri profesori!”, a scris președinta.

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a declarat că „sunt foarte multe lucruri frumoase care se întâmplă în educația din Republica Moldova datorită unor oameni minunați care se dedică în totalitate profesiei”.

Astăzi îi celebrăm pe unii dintre ei, dar asta nu este suficient. Trebuie să ne învățăm să apreciem lucrurile bune, să ne mândrim cu ele, să vorbim despre ele și să-i apreciem pe cei care au rezultate și muncesc. Asta nu înseamnă să ascundem problemele care există – asta înseamnă să învățăm să apreciem public oamenii de valoare și să asigurăm schimbarea nu doar prin critică, dar și prin evocarea modelelor de urmat”, a comunicat Perciun.

Câștigătorii concursului republican „Pedagogul Anului” 

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova au declarat că la concursul republican „Pedagogul Anului” au participat educatori, învățători și profesori din întreaga republică, iar din fiecare categorie au fost selectați câte trei câștigători.

Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50.000 de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Cei de pe locul II au obținut câte 25.000 de lei și Diploma de onoare a Ministerului Educației și Cercetării, iar cei de pe locul III – câte 15.000 de lei și Diploma de onoare a Ministerului Educației și Cercetării.

Cei nouă câștigători ai concursului și nominalizările lor sunt:

Profesorul anului:

Locul I – Pavel Polișciuc, profesor de literatura universală, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din mun. Bălți;

Locul II – Rodica Jăpălău, profesoară de limba și literatura română, Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău;

Locul III – Lilia Gânu, profesoară de geografie, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din mun. Hâncești.

Învățătorul anului:

Locul I – Valentina Iazinschi, Liceul Teoretic „Petru Rareș” din or. Soroca;

Locul II – Diana Castraveț, Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din or. Ialoveni;

Locul III – Aurel Leșcic, Școala Primară „Spiridon Vangheli” nr. 21 din mun. Bălți.

Educatorul anului:

Locul I – Dorina Tronciu, Instituția de Educație Timpurie ,,Poienița”din s. Malcoci, raionul Ialoveni;

Locul II – Mariana Popa, Instituția de Educație Timpurie nr. 6 „Mărțișor” din or. Sângerei;

Locul III – Elena Melnic, Instituția de Educație Timpurie nr. 197 din mun. Chișinău.

Concursul „Pedagogul anului” este organizat începând cu anul 2006. În acest an, la etapa republicană a concursului au participat 55 de cadre didactice din întreaga țară.

***

În primele zile ale lunii septembrie, pedagogii din Republica Moldova au venit cu solicitarea de majorare a salariului mediu cu circa 20%, până la nivelul celui mediu pe economie – de circa 11 500 lei. În caz contrar, sunt luate în calcul acțiuni de protest și chiar grevă. Declarația a fost făcută de către Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei.

Pe 25 septembrie, premierul Dorin Recean a prezentat Programul „Spor pentru Moldova”, un pachet de sprijin pentru cetățeni și dezvoltare a economiei naționale în valoare de 1,3 miliarde de lei. Prim-ministrul a menționat că săptămâna viitoare va merge în Parlament pentru a prezenta spre aprobare programul. Cel din urmă include:

– creștere cu 15% a salariilor tututor medicilor, asistenților medicali + infirmiere (48 000 persoane);
– plată unică de 5000 lei pentru cadrele didactice (66 000 persoane);
– plată unică de 3000 lei pentru cadrele non-didactice (35 000 persoane);
– spor unic de 5000 lei pentru angajații din instituțiile de forță (10 000 angajați);
– creștere cu 25% a salariilor angajaților din domeniul cultură.

Prim-ministrul a menționat că săptămâna viitoare va merge în Parlament pentru a prezenta spre aprobare programul.

Pe 28 septembrie, ministrul Dan Perciun a declarat că profesorii vor avea majorări salariale la 1 ianuarie 2024, așa cum întotdeauna există majorări salariale la început de an. Potrivit oficialului, săptămâna viitoare, Ministerul Educației va avea o discuție cu reprezentanții sindicatelor despre „cât de mari vor fi aceste majorări, care categorii vor beneficia, ce sumă”. Totuși, „o cifră concretă” a majorărilor va fi anunțată de Minister cel devreme la mijlocul lunii noiembrie. „Ele vor exista cu siguranță”, a precizat ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: