Președintele Parlamentului anunță că va face campaniei electorală pentru candidații PAS la locale. Grosu: „După orele de lucru sau în pauză”
Full Article 3 minutes read

Președintele Parlamentului anunță că va face campaniei electorală pentru candidații PAS la locale. Grosu: „După orele de lucru sau în pauză”

Liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu, care este și președinte al Parlamentului, va face campanie electorală pentru candidații PAS la alegerile locale din 5 noiembrie în afara orelor de serviciu și „în pauze”. Precizarea a fost făcută de șeful legislativului în cadrul unei conferințe de presă din 10 octombrie.

În cadrul conferinței, Igor Grosu a răspuns, printre altele, la întrebările jurnaliștilor despre implicarea membrilor Guvernului în campania electorală și, în mod special, la o potențială utilizarea a resursei administrative. Președintele Parlamentului a declarat că autoritățile centrale nu vor folosi resursa administrativă și i-a încurajat pe cei care au informații în acest sens să sesizeze Comisia Electorală Centrală (CEC).

În acest context, șeful legislativului a fost întrebat dacă weekend-ul trecut, când a fost în mai multe raioane ale țării pentru a face campanie candidaților PAS, a folosit mașina de serviciu sau pe cea personală, dar și câți bani a cheltuit pentru aceste deplasări și dacă resursele financiare sunt din bugetul de stat sau cel personal.

A fost mașină de serviciu, a fost în afara orelor de lucru și am mers și m-am întâlnit cu cetățenii. Toate întrebările legate de cheltuieli vor fi raportate, conform legii, la Comisia Electorală Centrală, până la ultimul bănuț”, a spus politicianul.

Întrebat cât de legal este să facă campanie electorală pentru PAS, în calitate de președinte al Parlamentului, Igor Grosu a spus: „În afara serviciului, în pauză am toată legitimitatea și deschiderea, și datoria să susțin colegii mei. Și am s-o fac după orele de lucru sau în pauză, atunci când o să-mi permită legislația”.

***

Amintim că PAS s-a lansat în campania electorală pe 6 octombrie. La evenimentul de lansare, pe lângă candidații formațiunii de guvernare la alegerile locale generale, au fost prezenți inclusiv Igor Grosu și premierul Dorin Recean, care, de altfel, nu este membru PAS. La fel ca Igor Grosu, prim-ministrul a anunțat recent că va face campanie electorală pentru candidații PAS, însă se va întâmpla în afara orelor de lucru și va utiliza resursele proprii în acest scop.

Precizăm că PAS merge la locale cu 702 primari, 1158 candidați la funcția de consilieri raionali și 9312 candidați la consiliile locale.

Conform Codului electoral, candidații înregistraţi la funcția de consilier local și/sau la funcția de primar, care cad sub incidenţa prevederilor art. 16 alin. (3), din momentul începerii campaniei electorale, trebuie să-şi suspende activitatea din funcţia pe care o deţin.

Persoanele care cad sub incidența acestor prevederi sunt:

  • viceprim-miniștrii, miniștrii și membrii din oficiu ai Guvernului;
  • secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, secretarul general al Parlamentului, secretarul general al Guvernului, secretarii generali adjuncți ai Guvernului, secretarii de stat, secretarii generali ai ministerelor;
  • conducătorii și adjuncții conducătorilor autorităților publice centrale și ai structurilor organizaționale din sfera lor de competență;
  • președinții și vicepreședinții raioanelor;
  • primarii și viceprimarii;
  • pretorii și vicepretorii;
  • secretarii consiliilor locale și ai preturilor;
  • funcționarii/angajații care au obligația de a-și suspenda raporturile de serviciu/muncă potrivit normelor juridice speciale ce reglementează activitatea acestora.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: