Prima misiune lunară a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat: Luna-25 „a încetat să mai existe”
Full Article 2 minutes read

Prima misiune lunară a Rusiei din ultimii 47 de ani a eşuat: Luna-25 „a încetat să mai existe”

Stația interplanetară automată „Luna-25” „a încetat să mai existe” ca urmare a unei ciocniri cu suprafața Lunii. Anunțul a fost făcut de Roskosmos, agenție federală spațială rusă.

Agenția guvernamentală rusă a declarat că pe 19 august, în jurul orei 14:57 – ora Moscovei, comunicarea cu dispozitivul a fost pierdută. Aceasta s-a întâmplat după ce stației i s-a dat un impuls „pentru a-și forma orbita eliptică înainte de aterizare”. În ajun, reprezentanții Roskosmos au menționat că în timpul tranziției Luna-25 pe orbita de dinainte de aterizare a avut loc o „situație anormală”.

Măsurile luate pe 19 și 20 august pentru a căuta dispozitivul și a intra în contact cu el nu au dat niciun rezultat. Conform rezultatelor unei analize preliminare, din cauza abaterii parametrilor efectivi ai impulsului de la cei calculați, dispozitivul s-a mutat pe o orbită neconcepută și a încetat să mai existe ca urmare a unei ciocniri cu suprafața Lunii”, a menționat agenția guvernamentală rusă. 

Pe 11 august 2023, autoritățile ruse anunțau că prima misiune lunară din istoria modernă a Rusiei a fost lansată cu succes de pe cosmodromul Vostocinîi a regiunii Amur, în încercarea de a fi prima ţară care să aterizeze la Polul Sud Lunar. Printre obiectivele misiunii era explorarea resurselor, inclusiv a apei. Se preconiza ca următoarea stație automată Luna-26 să fie lansată în 2027, Luna-27 – în 2028, iar Luna-28 – după 2030.

Pe 17 august, Roskosmos declara că prima misiune lunară din istoria modernă a Rusiei a intrat cu succes pe orbita lunară și a distribuit prima fotografie a suprafeței lunare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: