VIDEO După 47 de ani, Rusia a lansat prima misiune spaţială spre Lună: va căuta inclusiv urme de apă
Full Article 2 minutes read

VIDEO După 47 de ani, Rusia a lansat prima misiune spaţială spre Lună: va căuta inclusiv urme de apă

Prima misiune lunară din istoria modernă a Rusiei a fost lansată cu succes de pe cosmodromul Vostocinîi a regiunii Amur, în încercarea de a fi prima ţară care să aterizeze la Polul Sud Lunar. Printre obiectivele misiunii este explorarea resurselor, inclusiv a apei, scrie Meduza

Vehiculul de lansare „Soiuz-2.1b” cu treapta „Fregat” și stația interplanetară automată „Luna-25” a fost lansat pe 11 august, la ora 02:10, ora Moscovei.

O oră mai târziu, stația a fost pusă pe o traiectorie de zbor spre Lună și s-a îndepărtat de treapta „Fregat”.

Ieșirea Lunei-25 pe o orbită circulară circumlunară cu o înălțime de 100 km este programată pentru 16 august, iar aterizarea sa pe suprafața unui satelit natural al Pământului – pe 21 august, în zona de nord a craterului Boguslavskii.

Potrivit sursei, stația automată Luna-25 este prima misiune rusă pe Lună din 1976, atunci când a fost lansată precedenta stație „Luna-24”. Conform planurilor, Luna-25 trebuie să fie prima stație din istorie care va ateriza pe Polul Sud al Lunii.

Principalele obiective ale misiunii – dezvoltarea tehnologiilor de aterizare ușoară, studierea structurii interne și explorarea resurselor, inclusiv a apei. A fost programată ca misiunea să dureze un an. 

Următoarea stație automată Luna-26 este planificată să fie lansată în 2027, Luna-27 – în 2028, iar Luna-28 – după 2030.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: