Promo-LEX a publicat detalii despre despre cel de-al doilea cetăţean care ar fi fost sechestrat de forţele de la Tiraspol
Full Article 3 minutes read

Promo-LEX a publicat detalii despre despre cel de-al doilea cetăţean care ar fi fost sechestrat de forţele de la Tiraspol

Asociaţia pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului Promo-LEX a publicat detalii cu privire la cel de-al doilea cetăţean al Republicii Moldova care ar fi fost răpit de structurile de forţă de la Tiraspol, nerecunoscute oficial de Chișinău.

Potrivit Promo-LEX, Adrian Glijin a fost răpit ieri, 7 octombrie, în jurul orei 13.00, de 5 persoane necunoscute şi mascate, de pe un câmp din apropierea localităţii Cuzmin, raionul Camenca. Adrian Glijin are 41 de ani, este căsătorit şi are 3 copii, unul dintre care este minor, în clasa a VII-a.

Pe 8 octombrie 2020, în intervalul orelor 04:00 – 07.00 dimineaţa, alte câteva persoane în civil şi necunoscute au intrat în domiciliul acestuia din localitatea Cuzmin (Camenca), în prezenţa copiilor şi soţiei lui Adrian Glijin, au percheziţionat domiciliul, fiind preluate toate sursele de stocare a informaţiei (laptop, tabletă, telefoane, inclusiv bunurile care aparţin soţiei, cumnatului şi copilului). În timpul acestor acţiuni, unul din civili ar fi menţionat că Adrian Glijin este acuzat de ”trădare de patrie”.

„Asociaţia Promo-LEX îşi exprimă îngrijorarea privind numărul tot mai mare a cazurilor de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea de est a Republicii Moldova, în special a celor de răpire a persoanelor. Totodată, Asociaţia Promo-LEX regretă lipsa de acţiuni eficiente din partea autorităţilor constituţionale pentru a asigura un set minim de garanţii persoanelor care locuiesc sau se află pe teritoriul aflat în afara controlului autorităţilor constituţionale”, se arată în declarația asociației.

Promo-LEX a solicitat:

  1. Preşedintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului şi Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă rapid acţiuni eficiente, pentru a stabilirea locului unde se află Adrian Glijin precum şi eliberarea imediată şi necondiţionată a acestuia din detenţia ilegală;
  2. Procuraturii Generale să investigheze cazul răpirii lui Adrian Glijin prin prisma prevederilor Codului Penal al Republicii Moldova. Să pornească o cauză penală şi să depună eforturi considerabile întru tragerea la răspundere penală a persoanelor care au participat la răpirea şi privarea de libertate a lui Adrian Glijin;
  3. Misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control şi Avocatului Poporului (Ombudsman) să monitorizeze situaţia respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lui Adrian Glijin şi să condamne comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.

***

Amintim că, tot astăzi, a fost luată decizia de a fi instituit un grup de anchetă în cadrul Procuraturii Generale, din care fac parte reprezentanți ai MAI, SIS și alte instituții responsabile de gestionarea acestui caz, care vor studia dosarul privind presupusa răpire a polițistului de la IP Florești. Andrei Amarfii.

Platforma DA și PAS au cerut convocarea, de urgență, a ședinței plenare a parlamentului pentru a examina acest caz. Totodată, Platforma DA a anunțat că va depune o moțiune simplă de cenzură contra ministrului de Interne, Pavel Voicu.

NM a încercat să obțină un comentariu de la așa-numitul minister al securității de la Tiraspol, însă deocamdată nu ni s-a răspuns la telefon. În context, redacția NM a expediat o scrisoare oficială responsabililor instituției menționate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: