Propunerea lui Alaiba: cetățenii din UE și alte state să lucreze în Moldova fără permis de muncă
Full Article 2 minutes read

Propunerea lui Alaiba: cetățenii din UE și alte state să lucreze în Moldova fără permis de muncă

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a lansat inițiativa de modificare a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, care prevede eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii care vin din alte state.

Astfel se propune completarea alineatelor (8) și (9) ale articolului 431 din Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova. Pe lângă cele 18 categorii de cetățeni străini care pot să se angajeze în câmpul muncii din Republica Moldova, fără a avea permis de ședere, acest lucru să fie posibil și pentru:

  1. cetățenii care provin din cele 27 state membre ale Uniunii Europene;
  2. cetățenii următoarelor state: Republica Albania, Statele Unite ale Americii, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Canada, Confederația Elvețiană, Georgia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Muntenegru, Regatul Norvegiei, Republica Serbia, Republica Turcia, Ucraina, Islanda, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Liechtenstein.

Totodată se propune majorarea plafonul limită al orelor de muncă pentru studenții străini: de la 10 ore pe săptămână, la 30 de ore pe săptămână, sau 1.565 de ore pe an. De asemenea, studenții străini vor putea munci mai mult, conform plafonului nou majorat, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

Avem nevoie de o creștere economică accelerată. Nu ne putem permite să creștem cu 2-3% anual. Dorim să impulsionăm piața muncii din Republica Moldova pentru a deveni mai atractivi pentru investitori. Prin această inițiativă, lichidăm unul din blocajele economiei”, a menționat Alaiba.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: