Proteste de amploare în Polonia. Oamenii cer relaxarea legii cu privire la avort, după ce o gravidă a murit în spital
Full Article 3 minutes read

Proteste de amploare în Polonia. Oamenii cer relaxarea legii cu privire la avort, după ce o gravidă a murit în spital

Proteste de amploare în Polonia. Pe 15 iunie, în mai multe orașe din țară cetățenii polonezi au organizat manifestații pentru a cere relaxarea legii cu privire la avort, Radio Svoboda

Manifestanții cer ca legea să fie relaxată după ce Dorota Lalik, în vârstă de 33 de ani, însărcinată în cinci luni, a murit la sfârșitul lunii mai în orașul Nowy Targ din Voievodatul Malopolska din cauza unui avort întârziat. Femeia a fost transportată la spital după ce a intrat în travaliu prematur. În ciuda pericolelor situației, medicii nu au îndepărtat fătul, care a murit în uter câteva ore mai târziu. Decizia de a opera a fost luată abia în a treia zi, când sângele pacientei era intoxicat deja. Aceasta a murit la o oră după procedură.

De altfel, acesta nu este primul caz când o gravidă a decedat în spitalele poloneze. În 2021, o femeie de 30 de ani a murit în orașul Przczyna. Ea a fost internată în spital în cea de-a 22-a săptămână de sarcină din cauza unei scurgeri de lichid amniotic. Medicii au confirmat anomalia. Fătul a murit, iar femeia a intrat în șoc septic. În timpul spitalizării sale, ea a scris familiei și prietenilor că medicii au adoptat o atitudine de așteptare, spunând că trebuie să „aștepte și să vadă”. Medicii au acționat în conformitate cu o hotărâre a Curții Constituționale din Polonia, care, în octombrie 2020, a interzis avortul în cazurile de boli incurabile ale fătului. Presa poloneză are cunoștință de cel puțin alte cinci astfel de cazuri de la înăsprirea legii.

Pe 22 octombrie 2020, Curtea Constituțională poloneză a emis o hotărâre prin care avortul din cauza malformațiilor fetale a fost declarat ilegal. De menționat că 98% dintre avorturile din Polonia au loc tocmai din acest motiv. Potrivit hotărârii, avortul este permis doar în caz de viol și incest și atunci când viața sau sănătatea mamei este în pericol.

Ulterior, sute de mii de oameni au protestat în țară timp de mai bine de o săptămână. Numai în Varșovia au protestat peste 150 000 de persoane. După aceea, intrarea în vigoare a legii a fost amânată până în ianuarie 2021. La 27 ianuarie 2021, hotărârea judecătorească a intrat în vigoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: