Recean, despre excluderea candidaților „Șansă” din alegeri: A fost nevoie să protejăm interesele statului
Full Article 2 minutes read

Recean, despre excluderea candidaților „Șansă” din alegeri: A fost nevoie să protejăm interesele statului

Decizia de a exclude candidații electorali ai Partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, din alegerile locale din 5 noiembrie a fost necesară pentru a proteja „interesele statului” și „democrația”. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă din 3 noiembrie.

La conferință, șeful Guvernului a anunțat că, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), se anulează concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansă” pentru alegerile locale. Premierul a declarat că măsura a fost luată în contextul atacului hibrid rusesc împotriva Moldovei, prin intermediul unei grupări organizate, mai exact Șor (Detalii – AICI).

Ulterior, jurnaliștii l-au întrebat pe Recean de ce decizia a fost anunțată cu două zile înainte de alegeri și cum se vor asigura, pe viitor, autoritățile că Partidul neconstituțional „ȘOR” nu va folosi alte formațiuni.

Este o situație excepțională și noi am acționat în consecință. După cum am spus, pe parcursul acestei perioade, noi am prevenit mai multe situații excepționale ale acestui atac hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova, în condițiile în care și justiția este încă coruptă. A fost nevoie de instrumentele necesare ca să protejăm interesele statului, să protejăm democrația și asta am făcut în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale. Pe viitor vom urmări ca instituțiile statului să responsabilizeze toți ce-i care au participat și în exercițiul acesta de corupere electorală, și în tentativele următoare”, a spus acesta.

Întrebat de ce anume CSE a luat această decizie, în condițiile în care Comisia Electorală Centrală (CEC) este instituția care supraveghează desfășurarea alegerilor, premierul a spus: „Vreau să accentuez încă o dată că această decizie este despre o grupare criminală organizată, în contextul de atac hibrid a Rusiei în Republica Moldova și procesul electoral este doar un element dintr-o schemă mai largă de subminare a statalității și de punere în pericol a securității Republicii Moldova”.

***

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: