„Voi numi întotdeauna persoanele care iau decizii”. Reacția lui Recean la criticile judecătorilor în adresa sa
Full Article 4 minutes read

„Voi numi întotdeauna persoanele care iau decizii”. Reacția lui Recean la criticile judecătorilor în adresa sa

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că va spune public întotdeauna numele judecătorilor care pronunță decizii și „va arăta care pot fi consecințele” acestora. Așa a comentat premierul reacția Asociației Judecătorilor din Republica Moldova și a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la criticile sale la adresa judecătorilor Curții de Apel Chișinău, care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind excluderea Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – din alegeri locale.

În cadrul ediției din 18 decembrie a emisiunii „Новая неделя”, de la TV8, Dorin Recean a comentat decizia Curții de Apel Chișinău privind anularea dispoziției CSE prin care a fost scos din alegeri Partidul „Șansă”. Prim-ministrul a sugerat că formațiunea face parte dintr-o „grupare criminală care cumpără direct voturi”, încearcă să priveze Moldova de pace și liniște și „să divizeze societatea”. Iar Guvernul, membrii căruia alcătuiesc Comisia pentru Situații excepționale, a încercat să limiteze „amenințarea la adresa securității țării”, a menționat prim-ministrul.

Nu ar trebui să punem accentul pe alegeri, ci pe securitatea statului. Ceea ce a făcut Comisia pentru Situații Excepționale a fost să asigure securitatea statului. Iar comisia a decis să nu permită unui grupări criminale să perturbe securitatea statului pentru a cumpăra voturi și apoi, la nivel local, să încerce să divizeze comunitatea. (…) Iar eu am numit trei persoane care au spus că statul nu are niciun drept să lupte împotriva cu asta. Numele judecătorilor sunt informații publice. Și, de acum încolo, voi numi întotdeauna persoanele care iau deciziile și voi arăta care pot fi consecințele acestor decizii”, a spus premierul.

Șeful Guvernului a comentat și declarația Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, care a calificat declarația premierului drept „o încălcare gravă a principiului separarării puterilor în stat și a independenței judiciare”.

Mi-ar plăcea să văd așa-zisa asociație discutând probleme precum cea în care un judecător a găsit așa-zise circumstanțe atenuante pentru un șofer beat care a lovit mortal un copil. Iar șoferul respectiv a fost exonerat complet de răspundere. Nu am văzut ca asociația să se reunească atunci și să spună că trebuie să lucrăm cu judecătorii pentru că există o lege și un cod de etică. (…) Sau când judecătorii au fost prinși în flagrant delict cu sute de mii de euro, nu am văzut nici asociația disociindu-se de acei judecători. Nu i-am mai văzut atât de activi. (…) Statul și Guvernul se vor pronunța întotdeauna pentru apărarea poporului nostru”, a declarat acesta.

Recean vs. judecătorii

Amintim că Curtea de Apel a anulat, pe 12 decembrie, decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind excluderea candidaților Partidului „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – din alegerile locale generale din noiembrie. Liderul „Șansă”, Alexei Lungu, a calificat atunci decizia instanței ca fiind o „victorie”. (Detalii – AICI). De cealaltă parte, consilierul premierului, Daniel Vodă, a declarat că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească, pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminal-organizate” (Detalii – AICI).

Decizia Curții de Apel a fost comentată pe 13 decembrie și de premierul Dorin Recean. Oficialul susține că hotărârea creează o situație în care statul nu poate interveni pentru a stopa activitatea „grupărilor criminale”. „Vă rog să reținem trei nume”, a declarat prim-ministrul, oferind public numele judecătorilor care au luat decizia de a anula decizia CSE. Detalii – AICI.

Mai târziu, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii au publicat declarații în care au criticat afirmațiile premierului.

Precizăm în acest context că, recent, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că deputații vor modifica Codul Electoral, astfel încât să nu mai fie nevoie de CSE pentru neadmiterea în procesul electoral a „grupărilor criminale” (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: