Recean, în Parlament, către socialiști și comuniști: „Mai rar la Moscova și mai des în sate!”
Full Article 9 minutes read

Recean, în Parlament, către socialiști și comuniști: „Mai rar la Moscova și mai des în sate!”

Premierul Dorin Recean a susținut un discurs la ședința din 19 octombrie a Parlamentului, în timpul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) împotriva Guvernului pe care-l conduce. În alocuțiunea sa, prim-ministrul a enumerat realizările Executivului ca răspuns pentru autorii moțiunii care i-au reproșat anterior că guvernarea nu ar face față crizelor din țară. Totodată, Recean a acuzat opoziția parlamentară de lipsă de acțiuni pe vremea când guvernau țara, fapt ce ar fi contribuit la vulnerabilitatea Moldovei.

Dorin Recean, împreună cu Cabinetul de miniștri, au venit în plenul Parlamentului pentru a prezenta realizările Guvernului, în contextul moțiunii de cenzură înaintată de BCS împotriva acestuia.

Premierul a recunoscut faptul că situația social-economică din Republica Moldova este una „complicată”.

Eu în fiecare săptămână merg la țară, mă întâlnesc cu oamenii, colectez care sunt problemele și știu că le este greu. Așa cum se întâmplă în toată regiunea, așa cum se întâmplă în toată lumea, prețurile au crescut dramatic și asta este o dificultate pentru cetățenii noștri. Trecem printr-o situație foarte complicată. Această situație are un impact imens asupra populației noastre și noi găsim constant resurse pentru ca să putem să-i ajutăm. Da, noi am ajuns economia Moldovei să fie o economie slabă și, respectiv, afectată dureros de creșterea bruscă care a avut loc la prețurile la gaz, la prețurile alimentare. Dar, cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele aceste crize, vă prefaceți că războiul nu există, că n-are nici o importanță sau vreo influență”, a spus el.

Premierul a reproșat opoziției parlamentare faptul că nu au menționat în moțiunea de cenzură despre impactul agresiunii ruse din Ucraina și corupției asupra Moldovei.

În moțiunea de cenzură am observat că lipsesc cu desăvârșire două referințe, care permanent sunt invocate de cetățeni. Este vorba despre război și impactul lui – războiul Rusiei împotriva Ucrainei – și, foarte importantă, lipsa justiției, corupția. Iată aceste două momente, nu știu de ce, care sunt importante pentru cetățeni, nu le regăsești în această moțiune. Voi n-aveți nici o problemă cu războiul și nici cu justiția. Presupun, pe bună dreptate, că asta vă convine: și lipsa injustiției, și lipsa jusției, și războiul. Altfel, v-ați indigna de crimele comise de Rusia în Ucraina, din cauza șantajului cu gazul asupra cetățenilor noștri, asupra țării voastre”, a menționat acesta.

Șeful Guvernului a dat și un exemplu despre cum invazia Rusiei asupra țării vecine afectează Moldova și, mai exact, exporturile produselor moldovenești.

Astăzi, este tot mai scump să exporți producția moldovenească pe piața internațională, în momentul în care tot mai multe și mai multe țări își deschid piețele pentru noi. V-am dat un exemplu și-l repet: astăzi costă de trei ori mai mult un camion cu produsele moldovenești în piața europeană. Astăzi, costă de 3-4 ori mai mult să duci un container de producție moldovenească a export în piața internațională. Pentru că anterior, până la război, acest container se ducea în portul Odesa și asta costa 2-3 mii de dolari, astăzi, ca să ajungă în Spanie te costă 10-12 mii de euro și asta nu observați. Asta înțeleg că vă convine”, a declarat premierul.

Prim-ministrul Recean s-a referit în alocuțiunea sa la subiectul guvernării țării prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale –  aspect invocat în moțiunea de cenzură.

Vă indignați în moțiunea de cenzură pe faptul că noi guvernăm prin Comisia pentru Situații Excepționale, dar n-ați pomenit niciun cuvânt despre agresiunea rusă în Ucraina, despre faptul că acest război este la hotarul Republicii Moldova, la hotarul țării voastre. Securitatea trebuie noi s-o asigurăm. De asemenea, este nevoie să facem achiziții de resurse energetice în regim de urgență tot din cauză că Rusia închide și deschide gazul când dorește. Am văzut că Republica Moldova este arătată ca țintă pe hărțile unor țări-agresoare. Ați văzut tot lucrul ăsta. Nu vă deranjează? Nu vă deranjează când ținta este țara voastră? Avem o situație în energie fără precedent, un război hibrid și nenumărate încercări de destabilizare a ordinii constituționale din Moldova. Chiar la voi sunt cumpărați deputați, ca la licitație, pentru ca ei să participe în aceste dezordini”, a argumentat el.

În același timp, Dorin Recean a dat asigurări că membrii CSE au utilizat „responsabil” acest instrument.

Da, suntem într-o situație excepțională și Guvernul are obligația să ia decizii rapide și hotărâte. Vă reamintesc ce am mai spus de la această tribună, Comisia Situații Excepționale a utilizat responsabil acest instrument, doar în situațiile strict necesare, a asigurat economii de peste 4 miliarde de lei și a făcut posibil ca războiul din Ucraina, ca bombardamentele a infrastructurii energetice din Ucraina să aibă un impact minim asupra energiei din Republica Moldova. (…) Și, apropo, a fost ușor să ne debarasăm de șantajul energetic el Rusiei și nu înțeleg de ce guvernele precedente nu au făcut-o. (…) V-ați gândit în 30 de ani la alternative energetice, ați căutat resurse financiare pentru a oferi un asemenea sprijin cetățenilor? Ba din contra, erați pe cale să puneți pe umerii cetățenilor noștri miliarde de datorii față de Gazprom printr-un contract de împrumut, care trebuia să pară ajutor al Rusiei pentru cetățenii Moldovei. Vă amintiți de acea epopee, da?”, a spus el.

Totodată, premierul a enumerat măsurile de susținere economică și socială întreprinse de Guvern.

Niciodată în istoria țării nu a existat așa sprijin mare precum cele aproximativ 4 miliarde de lei acordate compensații în facturi. Sunt fără precedent sumele pe care le alocăm pentru satele noastre. Prin Programele „Satul European” și „Satul European Expres” peste jumătate din localitățile din Moldova au implementat proiecte mari, la nivel local, pentru a aduce condiții europene la fiecare cetățean din satele noastre și din orășelele noastre. (…) Chiar azi, în Parlament, se propune spre vot un pachet de măsuri „Spor pentru Moldova”, care presupune, într-o perioadă dificilă economic, alocarea de resurse pentru peste 170 de mii de cetățeni. Alocăm peste 350 milioane de lei pentru ca școlile, grădinițele, spitalele și alte instituții bugetare să aibă un ajutor la plata facturilor la căldură și energia electrică”, a declarat acesta.

Șeful Executivului s-a referit și la scăderea Produsului Intern Brut (PIB) al Moldovei, argument invocat în moțiunea de cenzură. Acesta a enemerat măsurile implementate de Guvern pentru a contracara scăderea PIB-ului și, în același timp, a acuzat deputații comuniști și socialiști că acest fenomen a existat și pe vremea când aceștia erau la guvernare, însă nu l-au combătut.

Vorbiți despre scăderea PIB-ului? Da, bugetul Moldovei este mic? Acum v-ați trezit? Cum am ajuns ca despre Moldova să se vorbească ca despre cel mai săracă stat din Europa? Cine era la guvernare când izolați Moldova de restul lumii, când se fura țara și se vindeau întreprinderi, când toate achizițiile funcționau ca să îmbogățească o mână de oameni în timp ce voi conduceați țara? Nu va-ți indignat atunci? Tăceați mâlc! (…) Este pentru prima dată când Guvernul, în ciuda războiului, pe care voi vă prefaceți că nu există, a menținut un impuls fiscal pozitiv și a stimulat deschiderea afacerilor, a încurajat investițiile, a crescut numărul locurilor de muncă”, a menționat el.

Premierul a declarat că problemele din sectorul agro-alimentar și scăderea exporturilor sunt o consecință a războiului Rusiei din Ucraina.

Vă indignați de problemele din sectorul agro-alimentar și de scăderea exporturilor. Iarăși, vă prefaceți că nu există războiul, că nu s-au întrerupt lanțurile logistice și că asta nu a dus la scumpirea transportului și, în general, a comerțului. În ciuda acestor probleme, accentuez că în ultimii ani Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Voi câte piețe ați reușit să deschideți, cu câte țări ați negociat? Ați avut una! Cum ați ajutat producătorii moldoveni să-și extindă afacerile și să facă produse de valoare adăugată înaltă? Vedem cum Rusia ne vine doar cu șantajuri, doar cu embargouri. Iată că în Europa avem un comerț liber, un comerț sustenabil, un comerț predictibil și avem și susținere pentru agricultorii noștri”, a spus prim-ministrul.

În final, Recean a venit cu un îndemn pentru deputații din opoziția parlamentară.

Am zis la început că merg des prin sate. Vă îndemn și pe dvs. să mergeți mai rar la Moscova și mai des în sate! Ca să vedeți că pe lângă problemele pe care le discutăm sunt și oameni optimiști, oameni care muncesc, oameni-întreprinzători care investesc acasă, localnici care găsesc soluții împreună cu administrația publică locală și fac proiecte în comunități. Sunt oameni care se bucură că au o grădiniță renovată, că pentru prima dată au apă potabilă sănătoasă, că au apă potabilă la robinet, că au canalizare. Și, în ciuda greutăților, oamenii nu renunță să muncească pentru ca Moldova să devină un stat european. Este mult de lucru și provocările care ne stau în față sunt încă multe. Instituțiile statului au demonstrat că pot păstra pacea și stabilitatea în Moldova, chiar dacă voi nu recunoașteți, nu vreți, vă e frică să vedeți războiul Rusiei în Ucraina”, a spus el.

Ulterior, miniștrii din Guvern au făcut câte un raport despre activitatea instituțiilor pe care le conduc.

***

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au înaintat joi, 5 octombrie, în plenul Parlamentului, moțiunea de cenzură asupra activității Cabinetului de miniștri, condus de premierul Dorin Recean. Inițiatorii moțiunii acuză actualul Executiv de sărăcirea populației, creșterea prețurilor și crearea unei crize socio-politice „de proporții”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: