Record de vizitatori în agro-turismul din Moldova. Expert: în 2023, numărul a crescut de aproape 10 ori
Full Article 3 minutes read

Record de vizitatori în agro-turismul din Moldova. Expert: în 2023, numărul a crescut de aproape 10 ori

În această iarnă, circa 20 mii persoane vor alege să se odihnească în agro-pensiunile din Republica Moldova, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. El a adăugat că în trimestrul 3 din 2023 agro-turismul din Moldova a stabilit un nou record și că agro-turismul sau turismul rural a fost una din puținele direcții ale turismului care s-a dezvoltat și a crescut chiar și în perioada de criză Covid. O altă tendință pozitivă, a adăugat expertul, este revenirea turiștilor străini care în 2020, an de pandemie, s-a redus de 4 ori iar în prezent numărul lor a crescut de aproape 10 ori. 

Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat pe 4 decembrie că, în această iarnă, circa 20 mii persoane vor alege să se odihnească în agro-pensiunile din Moldova.

Totodată, potrivit lui Ioniță, în trimestrul 3 din 2023 agro-turismul din Moldova a stabilit un nou record – „16,2 mii de persoane au vizitat zonele rurale, cu 30% mai mult decât anul trecut și de 3 ori mai mult decât în anii precedenți”.

Agro-turismul sau turismul rural a fost una din puținele direcții ale turismului, care s-a dezvoltat și a crescut chiar și-n perioada de criză covid. Mai mult în această perioada au fost deschise 9 pensiuni noi, iar numărul lor a ajuns la finele anului trecut la 47 pensiuni. Tot în această perioadă de criză, capacitatea de cazare a pensiunilor rurale a crescut cu 35% de la 1.060 camere în 2020 la 1.430 camere în 2022″, a adăugat expertul.

Potrivit lui Ioniță, în acest an, numărul de turiști cazați în agro-pensiuni sau pensiunile rurale va ajunge la 45 mii persoane în creștere cu 20% sau 8 mii persoane, față de anul trecut când am avut 37,3 mii turiști.

O tendință promițătoare este creșterea puternică a numărului de turiști la agro-pensiuni pe timp de iarnă. În această iarnă estimăm că agro-pensiunile vor fi vizitate de cel puțin 19,5 mii turiști în creștere cu 3 mii persoane față de iarna trecută când au fost 16,6 mii persoane”, a menționat Ioniță.

O altă tendință pozitivă, a adăugat expertul, este revenirea turiștilor străini.

În 2020, an de pandemie numărul turiștilor străini s-a redus de 4 ori până la 1,3 mii persoane. În prezent numărul lor a crescut impresionant de aproape 10 ori până la 12,1 mii persoane, cea ce reprezintă un record absolut și este dublu față de perioada de până la pandemie. De fapt creșterea din acest an a numărului de turiști în agro-pensiuni, în cea mai mare parte se datorează turiștilor străini, care au decis să ne viziteze localitățile rurale”, a conchis expertul economic.

Record de vizitatori în agro-turismul din Moldova. Expert: în 2023, numărul a crescut de aproape 10 ori

ionita.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: