Erdogan pune condiții: Mai întâi Turcia este acceptată în UE, iar după Ankara va aproba aderarea Suediei la NATO
Full Article 2 minutes read

Erdogan pune condiții: Mai întâi Turcia este acceptată în UE, iar după Ankara va aproba aderarea Suediei la NATO

Președintele Tayyip Erdogan a declarat că Uniunea Europeană trebui să deschidă calea pentru aderarea Turciei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe cererea Suediei de a adera NATO. Precizarea a fost făcută pe 10 iulie în cadrul unor declarații pentru presă, înainte de plecarea sa la Vilnius, acolo unde se va desfășura summit-ul NATO.

Președintele turc a spus că țara sa va susține aderarea Suediei la NATO dacă Bruxellesul va relua negocierile de aderare a Turciei la UE.

„Fac apel de aici la aceste țări care fac Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani. Mai întâi deschideți calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, iar apoi vom deschide calea pentru Suedia , a declarat Erdogan.

Vorbind înainte de plecarea sa la Vilnius, Erdogan a spus că intrarea Suediei în NATO depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului Alianței de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Ankarei.

Turcia a blocat intrarea Suediei în NATO, invocând lipsa de angajament a Stockholmului în combaterea „organizaţiilor teroriste”, prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia a cerut aderarea la comunitatea europeană încă din 1987, a devenit candidată oficială pentru primirea în UE în 1999, iar negocierile au început în 2005. Acestea au evoluat foarte încet, iar până în 2016, doar 16 capitole de negociere fuseseră deschise. După acest an, negocierile au bătut pasul pe loc.

Mai mult, voci europene, precum cea a lui Manfred Werner, au spus că procedura de aderare trebuie anulată. „Nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră UE”, a spus recent liderul Partidului Popular European (de centru-dreapta) – cea mai mare formațiune din Parlamentul European.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: