Renaștere, afiliat lui Șor, adună noi semnături: vrea ca Moldova să adere la Uniunea Economică Eurasiatică
Full Article 4 minutes read

Renaștere, afiliat lui Șor, adună noi semnături: vrea ca Moldova să adere la Uniunea Economică Eurasiatică

Partidul „Renaștere”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor, a anunțat pe 30 august că adună semnături „în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE)”. Menționăm că săptămâna trecută, partidul anunța că strânge semnături pentru interzicerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). 

Partidul „Renaștere” a lansat colectarea semnăturilor în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică. UEE ne oferă multe beneficii economice atractive. Uniunea urmărește să creeze o zonă de liber schimb, oferind tuturor participanților un acces deschis la piața muncii și la resursele naturale”, se arată într-o declarație a partidului.

„Renaștere”, afiliat lui Șor, a mai spus că „afilierea la UEE permite țărilor să își păstreze independența și suveranitatea, spre deosebire de integrarea europeană, care necesită anumite sacrificii”.

***

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.

Pe 23 iunie, „Renaștere” a anunțat că inițiază o procedură prin care să declare drept „neconstituțională” formațiunea de guvernare – PAS. Socialiștii transfugi, care au aderat la „Renaștere”, Alexandr Nesterovski, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii au declarat atunci că, în curând, formațiunea va începe o colectare de semnături „împotriva” PAS. Ulterior, au spus aceștia, în calitate de deputați, vor depune o sesizare la Curtea Constituțională privind „scoaterea în afara legii” a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Timp de o lună, mai multe corturi ale Partidului „Renaștere” din Chișinău, Edineț, Bălți, dar și alte regiuni ale țării în care reprezentanții formațiunii colectau semnături pentru declararea drept „neconstituțională” a PAS au fost dezasamblate de poliție. De menționat că, anterior, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției au precizat că scoaterea corturilor a avut loc din cauza unor încălcări admise de Partidul „Renaștere”, care se referă la distribuirea materialelor electorale.

Pe 23 august, „Renaștere” a declarat că a adunat, timp de o lună, peste 100 de mii de semnături în favoarea declarării partidului de guvernământ neconstituțional. Deputații transfugi, care au părăsit rândurile Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea și Alexandr Nesterovschi, au criticat partidul de guvernământ și au dat asigurări că vor face tot ce le stă în puteri pentru a scoate PAS în afara legii.

***

Uniunea Economică Euroasiatică funcționează din ianuarie 2015 și este formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kârgâzstan. Fostul președinte Igor Dodon a anunțat în mai 2018, că liderii UEE au convenit să acorde Republicii Moldova statutul de observator.

Într-un interviu acordat în luna noiembrie 2021 publicației Kommersant, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu are statut de observator în cadrul UEE și nici nu intenționează să adere.

„Nu au fost trecute niciun fel de proceduri. A fost o decizie a fostului președinte [Igor Dodon]. El a semnat ceva acolo și nu s-a mai întâmplat nimic. Există niște proceduri interne ale Republicii Moldova, care nu au avut loc. Ceea ce știu eu este că mai mult de un document semnat de fostul președinte nu s-a întâmplat altceva nimic. Și noi considerăm că acest proces s-a încheiat…  Moldova nu are statutul de membru de observator în cadrul UEE și nici examinează această problemă”, a precizat Maia Sandu.

Moldova poate începe negocierile de aderare la UE până la sfârșitul acestui an, susțin autoritățile de la Chișinău. Dar își doresc oare locuitorii Moldovei să ajungă în UE? Sondajele arată că actualmente jumătate din populația țării susține această opțiune. Însă, acum 15 ani, numărul acestora era mult mai mare. NM a încercat să afle care sunt cauzele acestei tendințe și de ce în pofida războiului din Ucraina, în Moldova există încă mulți susținători ai Uniunii Vamale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: