Revenco, gata să lupte cu influența externă, dezinformarea și manipularea: „Voi depune tot efortul ca să trăim într-o societate bine informată”
Full Article 3 minutes read

Revenco, gata să lupte cu influența externă, dezinformarea și manipularea: „Voi depune tot efortul ca să trăim într-o societate bine informată”

Fosta ministră de Interne Ana Revenco a venit cu o reacție, după ce președinta țării Maia Sandu a nominalizat-o la șefia Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării. Revenco se declară onorată de propunere și spune că, dacă Parlamentul îi va susține candidatura, va face totul pentru a asigura buna funcționare a instituției.

„Coordonarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării este o provocare pentru mine. Faptul că am fost nominalizată pentru această funcție de președinta țării este o onoare și, totodată, o mare responsabilitate. Dacă voi coordona acest Centru, voi face tot ce îmi stă în puteri ca să asigur buna funcționare a unei instituții atât de importante pentru asigurarea stabilității sociale în țara noastră. Influențările și manipulările externe ale informației, falsurile și atacurile hibride aduc daune la fel de mari ca războiul și crima. În acest context, voi depune tot efortul pentru a asigura că trăim cu toții într-o societate liberă și bine informată”, a declarat Ana Revenco.

Fosta ministră de Internă susține că nominalizarea sa la șefia centrului va fi discutată săptămâna curentă în Parlamentul Republicii Moldova. „Până la decizia legislativului nu voi face alte declarații”, a precizat ea.

De menționat că șefa statului, Maia Sandu, a înaintat candidatura Anei Revenco la funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării pe 16 octombrie.

Revenco a venit la șefia Ministerului de Interne pe 6 august 2021,fiind numită în funcție, inițial, în guvernul condus de fostul premier Natalia Gavrilița. Ea și-a păstrat fotoliul și după demisia Nataliei Gavrilița, fiind numită ministru al MAI pe 16 februarie 2022, în Guvernul Recean. Pe 14 iulie 2023, premierul Dorin Recean a anunțat că trei miniștri din Guvern au plecat din funcție. Era vorba de ministra de Interne Ana Revenco, ministrul Educației Anatolie Topală și ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Lilia Dabija. Oficialul a mulțumit miniștrilor demisionari pentru munca depusă la ministere.

În septembrie curent, președintele Parlamentului Igor Grosu declara că Revenco se va alege cu o funcție în cadrul unei instituții de stat. Întrebat unde se va regăsi Revenco, Grosu a declarat: „Să așteptăm un pic. (…) E un domeniu conex, e ceva în care dumneaei… Revenco va activa într-o instituție de stat”, a precizat Grosu.

***

Amintim că Maia Sandu a anunțat, pe 29 mai 2023, despre crearea în Republica Moldova a Centrului Național de Apărare Informațională „Patriot”. Rolul principal al instituției, anunțat atunci de șefa statului, era de combatere a propagandei.

În iulie, Președinția a anunțat că proiectul de lege privind crearea centrului a fost trimis în Parlament pentru examinare și adoptare, după finalizarea consultărilor publice. Noua instituție se va numi, conform proiectului de lege – Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Președinția anunța că proiectul a fost îmbunătățit, iar denumirea – schimbată, urmare a consultărilor publice de la Președinție, la care au participat reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, dar și diplomați.

Pe 31 iulie proiectul Maiei Sandu, privind Centrul pentru combaterea dezinformării, a fost adoptat în a doua lectură de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: