Rezoluție istorică la ONU, menită să protejeze drepturilor persoanelor intersex. SUA: „Un progres de reper în drepturile omului”
Full Article 2 minutes read

Rezoluție istorică la ONU, menită să protejeze drepturilor persoanelor intersex. SUA: „Un progres de reper în drepturile omului”

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat joi, 4 aprilie, în favoarea unei rezoluții menite să protejeze drepturile persoanelor intersex, prima inițiativă de acest gen adoptată la nivel internațional și una despre care diplomații și activiștii afirmă că reprezintă un moment de reper pentru drepturile omului, scrie HotNews, cu referire la Reuters. Potrivit sursei, în favoarea rezoluției au votat 24 de țări, 23 s-au abținut și niciuna nu a votat împotrivă. Inițiativa a fost promovată de Finlanda, Africa de Sud, Chile și Australia.

ONU a citat experți care afirmă că 1,7% din bebeluși se nasc intersex, o condiție definită ca având trăsături sexuale care nu se încadrează în noțiunile „binare” de masculin și feminin.

Rezoluția cere statelor să „combată discriminarea, violența și practicile dăunătoare împotriva persoanelor cu variații înnăscute ale trăsăturilor sexuale”, dar și a cauzelor care stau la discriminarea acestora.

Documentul cere de asemenea ca persoanele intersex să fie ajutate „să se bucure de cel mai înalt standard care poate fi obținut” în ceea ce privește sănătatea fizică și mintală. ONU face apel la respectarea drepturilor persoanelor intersex în întreaga lume

O altă solicitare este ca Biroul Comisarului ONU pentru Drepturile Omului să publice un raport „care examinează în detaliu legile și politicile discriminatorii, actele de violență și practicile dăunătoare împotriva persoanelor” intersex „din toate regiunile lumii”.

Michèle Taylor, ambasadoarea Statelor Unite pe lângă ONU, a afirmat pe „X”, fosta rețea Twitter, că „adoptarea primei rezoluții din istorie privind Drepturile Persoanelor Intersex marchează un progres de reper în drepturile omului”.

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch a descris la rândul său inițiativa ca fiind una de reper, afirmând totodată că ea semnalează „hotărârea internațională tot mai puternică de a adresa încălcările drepturilor persoanelor născute cu variații a trăsăturilor lor sexuale”.

„Această rezoluție marchează încă o piatră de hotar a modului în care forurile internaționale privesc drepturile persoanelor intersex”, afirmă de asemenea o declarație semnată de 35 de organizații neguvernamentale și publicată pe site-ul ILGA World, un grup care militează pentru drepturile LGBT.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: