România intenționează să creeze Institutul pentru sprijinirea integrării Moldovei în UE 
Full Article 2 minutes read

România intenționează să creeze Institutul pentru sprijinirea integrării Moldovei în UE 

Senatul României a adoptat pe 23 octombrie propunerea legislativă prin care se înfiinţează Institutul pentru Sprijinirea Integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE), pe perioada negocierilor de aderare, scrie G4Media.ro

Potrivit proiectului, iniţiat de un grup de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, este vorba de o instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică, rolul ei fiind de a acorda asistenţă tehnică instituţiilor şi autorităţilor publice din Republica Moldova.

Rapoartele anuale ale institutului vor fi trimise spre informare celor două camere ale Parlamentului. Conducerea este asigurată de un consiliu format din preşedintele institutului, cu rang de secretar de stat, şi vicepreşedintele, cu rang de subsecretar de stat. Mandatele celor doi sunt de patru ani şi pot fi reînnoite o singură dată. Preşedintele şi vicepreşedintele sunt numiţi şi revocaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două camere ale Parlamentului, la propunerea grupurilor parlamentare”, se arată în proiectul de act normativ

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

***

În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare. Într-o evaluare intermediară din iunie, Comisia a constatat că au fost îndeplinite trei criterii.

Executivul UE urmează să prezinte un raport la sfârșitul lunii octombrie cu privire la progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova şi să decidă dacă să deschidă sau nu negocierile de aderare, înainte ca cele 27 de state membre să abordeze problema la summitul de la Bruxelles de la jumătatea lunii decembrie.

În octombrie 2023, europarlamentarul Siegfried Mureșan declara că Republica Moldova ar putea fi gata să adere la Uniunea Europeană în câțiva ani, dacă va continua să implementeze reformele necesare în ritm rapid.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: