România își închide spațiul aerian, la granița cu Ucraina. Cum argumentează decizia
Full Article 2 minutes read

România își închide spațiul aerian, la granița cu Ucraina. Cum argumentează decizia

Autoritățile române au decis impunerea unor restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m, anunță publicația HotNews, cu referire la un comunicat al Ministerului Apărării al României.

Potrivit comunicatului, notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

Potrivit sursei citate, în aceste zone restricționate „nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență)”.

Autoritățile din România amintesc că restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

„Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, arată Ministerul român al Apărării.

Sursa precizează totodată că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

***

Amintim că forțele ruse au continuat și în această săptămână atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni şi Izmail, în proximitatea graniței dintre Ucraina şi România. Autoritățile române au trimis mesaje RO-Alert în opt localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.

Ministerul român al Apărării a anunțat în cursul dimineții de miercuri, 13 septembrie, că a descoperit noi bucăți de dronă, în zona unor localități aflate la peste 15 kilometri de granița cu Ucraina.

Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

În niciunul din cele trei cazuri de până acum, radarele României nu au detectat nimic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: