FOTO Moldova, în doliu. Mesaje de adio pentru cele două victime împușcate la Aeroport
Full Article 5 minutes read

FOTO Moldova, în doliu. Mesaje de adio pentru cele două victime împușcate la Aeroport

Republica Moldova își comemorează, pe 4 iulie, victimele atacului armat din 30 iunie, de la Aeroportul Internațional Chișinău. Drapelul de stat a fost coborât în bernă în întreaga țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, după ce președinta Maia Sandu a anunțat 4 iulie – zi de doliu național.

Un ultim omagiu în memoria agentului-șef adjunct al Poliției de Frontieră al MAI, Serghei Muntean, și a locotenentului-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Igor Ciofu, au adus, pe 4 iulie, angajații Ministerului de Interne, dar și primele persoane în stat. Drapelele de pe principalele instituții ale statului, precum și în toate localitățile din țară, au fost coborâte în bernă în semn de comemorare a victimelor de la Aeroport.

„Zi de doliu național astăzi în Republica Moldova, în semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații victimelor incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 30 iunie 2023 – Igor Ciofu și Serghei Muntean. Transmitem sincere condoleanțe familiilor, rudelor și colegilor victimelor. Dumnezeu să-i odihnească!”, se arată în mesajul publicat pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova.

FOTO Moldova, în doliu. Mesaje de adio pentru cele două victime împușcate la Aeroport

FOTO Moldova, în doliu. Mesaje de adio pentru cele două victime împușcate la Aeroport

NewsMaker

FOTO Moldova, în doliu. Mesaje de adio pentru cele două victime împușcate la Aeroport

NewsMaker

„Doliu în inimile noastre! Dumnezeu să îi odihnească!”, se arată în mesajul făcut public de Ministerul Afacerilor Interne.

FOTO Moldova, în doliu. Mesaje de adio pentru cele două victime împușcate la Aeroport

MAI/Facebook

Astăzi, 4 iulie, drapele au fost coborâte în bernă și în toate subdiviziunile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. În semn de comemorare a victimelor de la Aeroport, salvatorii și pompierii au adus un ultim omagiu eroilor. La schimbul gărzilor de serviciu, pompierii au ținut un minut de reculegere pentru trecerea în eternitate a lui Serghei Muntean, agent-șef adjunct al Poliției de Frontieră al MAI și locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Igor Ciofu. Totodată IGSU anunță că salvatorii din subdiviziunile Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă vor aduce un ultim omagiu colegului de armă Serghei Munteanu la trecerea cortegiului funerar în ultimul drum spre cimitirul din localitatea de baștină.

Un minut de reculegere în memoria ofițerilor căzuți la datorie a fost ținut pe 4 iulie și de polițiștii din întreaga țară, în timp ce subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției au coborât în bernă Drapelul de Stat.

„În aceste zile pline de tristețe și durere nemărginită, Poliția Națională transmite sincere condoleanțe și compasiune familiilor îndoliate, colegilor, prietenilor și tuturor celor apropiați. Să le cinstim memoria veșnic vie, manifestând respect și recunoștință față de acești eroi!”, scrie IGP.

FOTO Moldova, în doliu. Mesaje de adio pentru cele două victime împușcate la Aeroport

IGP

Serghei Muntean și Igor Ciofu au fost comemorați, inclusiv, de angajații Inspectoratului General de Carabinieri. Instituția a emis o notă informativă, în care exprimă condoleanțele și compasiune familiilor victimelor atacului.

„În aceste momente de mare tristețe, suntem alături de familia regretaților noștri colegi. Vestea plecării lor pe neașteptate pe drumul veșniciei ne-a întristat și îndurerat pe toți. Transmite. familiei îndoliate sincere condoleanțe și compasiune. Dumnezeu să le dea odihna cea veșnica, iar familiilor să le dea putere de a trece prin această grea încercare. Drum lin, în sus spre Cer! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, scrie Inspectoratului General de Carabinieri.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. La scurt timp, agresorul a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean este petrecut pe ultimul drum pe data de 4 iulie. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost adus în dimineața zilei la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Chișinău, unde colegii lui Serghei Muntean au putut să-și ia rămas bun de la regretatul lor coleg. La ceremonia funerară a fost surprinsă președinta Maia Sandu, dar și ministra de Interne, Ana Revenco, precum și șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi. Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum pe data de 3 iulie. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni. Ambele victime ale atacului armat de Aeroport au fost petrecute pe ultimul drum cu onoruri militare.

De menționat că 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile victimelor atacului de la Aeroport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: