Ignatiev s-a plâns OSCE că mai mulți locuitori ai Transnistriei ar fi dați în căutare datorită „Legii separatismului”. Reacția Chișinăului
Full Article 2 minutes read

Ignatiev s-a plâns OSCE că mai mulți locuitori ai Transnistriei ar fi dați în căutare datorită „Legii separatismului”. Reacția Chișinăului

Conducătorul instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, Vitalii Ignatiev, a avut pe 4 august o întrevedere cu Ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, aflat într-o vizită în Republica Moldova. Acesta le-a spus partenerilor externi că datorită legii cu privire la separatism Chișinăul a anunțat în căutare mai multe persoane din stânga Nistrului. 

„Problemele nu se rezolvă, iar Chișinăul creează altele noi. Autoritățile centrale încalcă acordurile. Este necesară intervenția mediatorilor pentru a relua negocierile. Chișinăul a părăsit efectiv mecanismul Punctelor de Înmatriculare a Vehiculelor și acest lucru poate duce la situații negative”, a declarat Ignatiev.

Totodată, Tiraspolul spune că malul stâng deja are probleme din cauza legii cu privire la separatism. Ignatiev susține că Chișinăul a anunțat în căutare reprezentanții Tiraspolului.

De asemenea, Ignatiev s-a plâns că importul de echipamente medicale și medicamente în stânga Nistrului încă rămâne una gravă. 

„Autoritățile centrale au au promis că vor rezolva această problemă, dar situația nu s-a mișcat din loc. Probabil că echipamentul va trebui returnat producătorului, deoarece va expira fără a fi instalat în scaner”, a mai spus Ignatiev. 

Totuși, Tiraspolul se declară deschis pentru dialog.

Contactat de NM, Biroul politici de reintegrare a reinterat faptul că incriminarea infracțiunii de separatism în legislația Republicii Moldova nu a afectat formatele de dialog existente între Chișinău și Tiraspol.

„Formatele de dialog rămân în continuare la dispoziție și urmează a fi utilizate în vederea soluționării problemelor stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, din perspectiva politicilor de reintegrare a țării. Cu certitudine persoanele care nu încalcă prevederile legislației naționale în vigoare nu sunt subiecți ai formelor de răspundere juridică corespunzătoare”, au precizat reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

UPDATE Informația că autoritățile constituționale au deschis dosare penale pe acțiuni de separatism și ar fi deja persoane date în căutare națională pe această infracțiune s-a adeverit a fi falsă.

Serviciul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a comunicat pentru Zona de Securitate că nu sunt emise astfel de mandate de anunțare în căutare și că, în acest moment, nu există nici dosare curente pe fapte invocate de Ignatiev.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: