Rusia încearcă să creeze panică? Patrușev susține că un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa, după explozia unui depozit cu muniții din Ucraina
Full Article 3 minutes read

Rusia încearcă să creeze panică? Patrușev susține că un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa, după explozia unui depozit cu muniții din Ucraina

Un oficial rus a declarat că un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa, urmare a unei lovituri a Rusiei asupra unui depozit de muniții din orașul ucrainean Ternopil. Acesta nu a oferit alte date în acest sens. De menționat că înainte de aceasta, pe online în Ucraina și Rusia, au apărut imagini cu mesaje despre o presupusă creștere a fondului de radiații urmare a atacurilor recente asupra Ternopilului și Hmelnițk. Autoritățile ucrainene au declarat atunci că informațiile sunt false. 

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrușev a declarat pe 19 mai că urmare a unei lovituri rusești asupra unui depozit de muniții în orașul ucrainean Ternopil au fost detonate obuze cu uraniu sărăcit și acum „un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa de Vest”, scrie Radio Svoboda.

„Și în Polonia a fost deja înregistrată o creștere a radiațiilor”, a spus Patrușev. Potrivit acestuia, „în viitorul apropiat, un nor cu elemente toxice va afecta Germania, Franța și Elveția”. Date exacte în acest sens, Patrușev nu a comunicat.

Oficial, Ministerul rus al Apărării nu a anunțat despre distrugerea obuzelor cu uraniu sărăcit la Ternopil. Acest oraș într-adevăr a fost atacat recent.

Sursa a menționat că zvonurile despre emisiile radioactive au apărut după atacurile recente asupra Ternopilului și Hmelnițki. Potrivit Radio Svoboda, în legătură cu atacurile asupra Hmelnițki au apărut mai multe zvonuri în acest sens. Se menționează că zvonurile ar putea fi sursa lui Patrușev.

Atacurile au avut loc pe 13 mai. La scurt timp după lovitură, un video care a apărut pe online în Rusia și Ucraina (în imagini se ridică un nor mare) a început să circule cu mesaje despre o presupusă creștere a fondului de radiații în oraș și că motivul ar fi fost o explozie e muniție cu uraniu sărăcit.

Autoritățile locale au declarat că informațiile nu sunt adevărate, iar datele de monitorizare privind radiația de fond indică faptul că aceasta a rămas normală și nu s-a schimbat semnificativ nici înainte, nici după atac.

Câteva zile mai târziu, și Polonia a comentat zvonurile menționând că fondul de radiații se încadrează în limitele normale și creșterea pe termen scurt, care ar fi putut observată în ultimele zile în mai multe locuri, este un fenomen natural asociat de exemplu cu trecerea unui front atmosferic și a precipitațiilor abundente.

Anterior, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică Rafael Grossi și alți experți au declarat că proiectilele cu uraniu sărăcit nu prezintă un pericol de radiații.

Sursa a mai menționat că în Ucraina, pe 19 mai, fondul de radiații este la nivel normal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: