„Să ne ierți, bădiță Ioane”: Actuala și fosta conducere a țării, mesaje de condoleanțe, după decesul lui Ion Druță
Full Article 3 minutes read

„Să ne ierți, bădiță Ioane”: Actuala și fosta conducere a țării, mesaje de condoleanțe, după decesul lui Ion Druță

Actuala, dar și fosta conducere a Republicii Moldova, a adresat mesaje de condoleanțe, după trecerea în neființă a reputatului scriitor Ion Druță. Politicienii de la Chișinău au deplâns moartea eseistului și au transmis condoleanțe familiei îndoliate.

„Ion Druță a fost mesagerul Moldovei în lume, atunci când limba și cultura noastră erau prigonite la ele acasă. A luptat pentru limbă și alfabet încă din anii ’60. A descris satul moldovenesc, satul drag inimilor noastre, ca nimeni altul. Ion Druță a adus prin cărțile sale multă dragoste pentru valorile morale ale neamului nostru, pentru viața și munca țăranilor, pentru limba noastră vie și bogată. Îl vom reciti cu drag și îi vom privi spectacolele cu multă emoție și de azi înainte. Condoleanțe familiei lui Ion Druță, condoleanțe cititorilor și tuturor celor care l-au cunoscut”, a scris președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„În această dimineață am aflat cu tristețe că a decedat scriitorul Ion Druță. Domnul Druță va rămâne în memoria noastră ca autorul volumelor „Frunze de dor”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița” sau Horodiște. De asemenea, este autorul a zeci de piese montate, chiar în această sâmbătă, avem ocazia să oferim un omagiu prin a merge la spectacolul „Frunze de dor” la Teatru Național Mihai Eminescu. Adresez sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Ion Druță”, se arată în mesajul președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

„O veste cumplită a venit de la Moscova în această dimineață. S-a stins Ion Druță! Anunțul trist a fost făcut de nepoata sriitorului, Ana, care i-a fost alături în ultimele clipe din viață.  Sincere condoleanțe rudelor, celor apropiați, cititorilor și tuturor celor marcați de opera sa nemuritoare… Suntem în contact permanent cu rudele îndoliate. În cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în Moldova, ne-am oferit să acordăm tot suportul”, a scris ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Mesaje de condoleanțe au fost adresate familiei îndoliate și de către fosta conducere a țării. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a scris: „Să ne ierți, bădiță Ioane, pentru că ți-am oferit prea puțin timp, prea puțină atenție și prea puțină apreciere în timpul vieții, mult mai puțină decât ai meritat. Ca cititori, ca Țară, te vom păstra mereu în memoria noastră. (…) Ai fost și vei rămâne stâlp de temelie a literaturii noastre moldovenești. Și sunt convins că îți vom înălța, acum sau mai târziu, un monument la Chișinău. Și e simbolic, poate, că matale ai murit în toamnă, în apus de an, când plouă cu „frunze de dor”. Dumnezeu să te ierte, Maestre!”.

***

Prozatorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță a murit pe 28 septembrie, la Moscova. Informația cu privire la decesul scriitorului a fost confirmată pentru NM de reprezentanții Ministerului Culturii și ai Președinției.

De menționat că, recent, pe 3 septembrie, Ion Druță a împlinit 95 de ani. El s-a născut 1928, în comuna Horodiște, fostul județ Soroca, astăzi – raionul Dondușeni. Află mai multe despre viața și activitatea marelui poet – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: