Scriitorul Ion Druță a murit la 95 de ani. Președinția și Ministerul Culturii confirmă decesul
Full Article 3 minutes read

Scriitorul Ion Druță a murit la 95 de ani. Președinția și Ministerul Culturii confirmă decesul

Editura Cartier, una dintre cele mai importante edituri din Republica Moldova, a anunțat că a murit la vârsta de 95 de ani scriitorul Ion Druță. Prozatorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță a murit pe 28 septembrie, la Moscova. Informația cu privire la decesul scriitorului a fost confirmată pentru NM de reprezentanții Ministerului Culturii și ai Președinției. 

„Azi dimineață, la ora 10, la Moscova, a murit marele scriitor Ion Druță, la vârsta de 95 de ani. Să-i fie țărâna ușoară!”, au anunțat pe 28 septembrie reprezentanții editurii.

Informația a fost confirmată pentru NM de către Liuba Lupasco, reprezentanta Ministerului Culturii și de Angela Brașoveanu, consiliera președintei Maia Sandu în domeniul Cultură.

De menționat că recent, pe 3 septembrie, Ion Druță a împlinit 95 de ani. El s-a născut 1928, în comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, astăzi – raionul Donduşeni.

Cele dintâi povestiri i-au fost publicate la începutul anilor ’50, a menționat editura Cartier. Primul volum de schiţe şi nuvele, La noi în sat, a văzut lumina zilei în 1953, fiind urmat de alte povestiri, apoi de romanul Frunze de dor (scris în 1955, publicat în 1957). Druță a colaborat cu ziarele Ţăranul Sovietic, Moldova socialistă şi revista Femeia Moldovei.

A absolvit cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură „A. M. Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS (1957).

„Criticile distrugătoare din partea oficialităţilor comuniste din RSS Moldovenească vizând scrierile sale, mai ales romanul Povara bunătăţii noastre (1963, prima parte, Balade din câmpie; integral, Povara bunătăţii noastre, 1970), precum şi filmul Ultima lună de toamnă, îl fac pe autor să se stabilească la Moscova (1959)”, a menționat editura.

Ca dramaturg, este autorul unui şir de piese montate cu succes atât în RSSM, cât şi pe scenele multor teatre din fosta URSS şi din străinătate: Casa mare (1961), Doina (1968), Păsările tinereţii noastre (1971), Horia (1973), Frumos şi sfânt (Sfânta sfintelor 1974), Cervius divinus (1975), Întoarcerea ţărânei în pământ (Plecarea lui Tolstoi; 1978), Apostolul Pavel (1996) şi multe altele.

În 1967, lui Druță i s-a decernat Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela Ultima lună de toamnă şi romanul Balade din câmpie. Scriitor bilingv, a publicat la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie. Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008) și al Premiului Constantin Brâncoveanu, secțiunea Literatură (2014).

Opera sa include, de asemenea, romanele Clopotniţa (1972), Întoarcerea țărânei în pământ (1974) şi Biserica Albă (1983). Pentru copii a scris Balada celor cinci motănași, Povestea furnicii ș.a. În 2020 a publicat un almanah epistolar cu titlul Despărțirea apelor la Editura Cartier.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: