Satul European Expres pentru primarii PAS? Cum influențează proiectele de infrastructură simpatiile autorităților locale
Full Article 7 minutes read

Satul European Expres pentru primarii PAS? Cum influențează proiectele de infrastructură simpatiile autorităților locale

Aproape jumătate din finanțările oferite pentru proiectele de infrastructură prin Programul „Satul European Expres” au fost câștigate de primarii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Totodată, în urma unui reportaj al TV8 s-a depistat că cel puțin doi primari din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), care au obținut granturi în cadrul programului, au aderat la formațiunea de guvernare. Iar edilul de Sipoteni, comună care a beneficiat de finanțare prin Program „Satul European”, dar și prin Programul „Satul European Expres”, a declarat că „într-o măsură oarecare” ar vrea să adere la PAS.

În aprilie curent, Guvernul a anunțat rezultatele Programul „Satul European Expres”. Circa 80% din primăriile din țară au depus dosare pentru a primi finanțare pentru infrastructura din localitate. Însă din cele 680 de dosare depuse, undă verde au primit doar 399. Potrivit rapoartelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), din totalul primăriilor câștigătoarea, 141 sunt conduse de primari care reprezintă Blocul ACUM, asta pentru că la ultimele alegeri locale – în 2019 – PAS și Platforma Deminitate și Adevăr (DA) au candidat împreună la alegeri. Iar din cele 141 de granturi, doar 7 au revenit primarilor Platformei DA.

De la PSRM la PAS

În raionul Cantemir 13 primării au câștigat finanțare pentru proiecte de infrastructură. Dintre acestea, 9 sunt primării PAS, una a Platformei DA, iar 3 ale PSRM.

Cei trei primari socialiști care au obținut finanțare sunt Ion Isac, edil de Antonești, Romeo Bolocan, edil de Gotești, și Serghei Ababii, edil de Enichioi. Chiar dacă aceștia au fost aleși primari din partea PSRM, în august curent, cei trei au împărțit ziarele de partid ale formațiunii de Guvernare. Drept dovadă servesc imaginile publicate pe site-ul PAS Cantemir.

Prin Programul național Satul European Expres, în comuna Antonești, va fi amenajat un scuar prin care să fie facilitată accesul spre Casa de Cultură și sediul primăriei.

Am scris proiectul, l-am depus la „Satul European Expres” și am încheiat contractul cu „Satul European Expres”. Acum urmează să facem licitație, achiziții publice, și să pornim lucrul”, a precizat primarul localității Ion Isac.

Deși vrea să candideze repetat la alegerile locale din acestă toamnă, Ion Isac a declarat că, cel mai probabil, va reprezenta alt partid decât PSRM, cu suportul politic al căruia a câștigat scrutinul din 2019. Care anume, însă a refuzat să spună.

Am venit în alegeri din partea unui partid, dar… N-am renunțat, am mers cu partidul până la urmă, dar acum cred că voi merge cu alt partid”, a spus acesta.

La precizarea că „unii primari spun că dacă nu fac parte din partidul de guvernare, nu pot câștiga proiecte de infrastructură”, Isac a răspuns: „Am auzit. Nu cred lucrul ăsta, nu cred că este așa ceva. Am scris, am fost acceptați, chiar dacă am venit de la partidul care nu a fost la guvernare”.

Romeo Bolocan este alt primar de la PSRM, care a fost văzut distribuind ziare PAS și a câștigat un proiect prin Programul „Satul European Expres”. Acesta vrea să amenajeze un teren multifuncțional de sport în satul Gotești.

Jurnaliștii au fost la sediul primăriei Gotești pentru a discuta cu edilul localității despre planurile sale politice, însă aceasta nu a fost de găsit. Contactat telefocnic, trei săptămâni mai târziu, Romeo Bolocan nu a răspuns la apeluri.

Ultimul primar PSRM din raionul Cantemir, care la fel a câștigat un grant prin „Satul European Expres”, este Serghei Ababii din Enichioi. Cu banii de la stat ar urma să fie schimbate plăcile de pe acoperișul căminului clutural din localitate. Potrivit datelor de pe site-ul achizitii.md, licitația a fost deja desfășurată și câștigată de un agent economic, care, de altfel, a oferit cea mai scumpă ofertă – 367 923, 78 lei.

Contactat la telefon, primarul a explicat situația astfel: „Celelalte nu s-au conformat cererea asta pe care am depus-o noi la Achiziții Publice. Adică, era un punct obligatoriu să facă vizita la obiect, care a fost obligatoriu”.

Întrebat dacă și la următoarele alegeri locale va candida din partea PSRM-ului, Serghei Ababii a spus că încă „nu știe”. La precizarea că apare într-o fotografie de pe pagina PAS Cantemir, edilul a menționat: „Am mai ieșit la întruniri, da. M-au chemat colegii”.

Într-o dicuție telefonică cu președintele Organizației Teritoriale PAS Cantemir Petru Gandrabur, a confirmat că cel puțin Ion Isac și Romeo Bolocan au aderat, între timp, la Partidul Acțiune și Solidaritate. „Oamenii s-au hotărât, au aderat. Au mers, au discutat cu echipele locale”, a menționat el.

Petru Gandrabur a fost întrebat cum privește formațiunea de guvernare faptul că cei doi au împărtășit ideile socialiștilor, iar acum au aderat la PAS.

Eu cel puțin cu o persoană când am discutat, chiar atunci când a candidat pe lista socialiștilor: „Ce cauți tu, măi? Tu ai fost mereu pe dreapta”. „Păi, dacă nu m-au vrut ceilalți. Eu m-am dorit primar și m-am dus cu cei care m-au acceptat pe liste”. Iată așa a fost. Dacă s-ar uita în istoricul la candidații ăștia, o să-i găsească și la liberali, și la Frontul Popular. E o chestie care se face tam-tam acum. (…) Și iaca sărim toți pe PAS. Și ce dacă a trecut la PAS? Ce, nu-i omenește chestia asta?”, a spus acesta.

Primar democrat: Aș vrea, într-o oarecare măsură, să ader la PAS

Și primarii democrați, care după alegerile din 2019 au fost cei mai numeroși, au reușit să câștige peste 100 de proiecte. Totuși, nu se știe câți dintre ei vor candida repetat și câți vor rămâne fideli Partidului Democrat, care recent s-a reinventat în Partidul Social Democrat European.

Primarul comunei Sipoteni Vasile Rață, care și-a câștigat mandatul din partea democraților, a primit fonduri de circa 2,7 milioane de lei prin Programul „Satul European”, dar și prin Programul „Satul European Expres”, iar acum nu exclude că ar putea adera la partidul de guvernare.

Noi am aplicat la Satul European Expres. Aici merge vorba despre o investiție de 450 000 de lei cu care reușim să instalăm 17 KW prin instalarea panourilor fotovoltaice și peste 200 m2 de termoizolare a fațadei Casei de Cultură”, a menționat Vasile Rață.

Primarul, care a câștigat al treilea mandat din partea democraților, nu exclude că la cursa electorală din acestă toamnă va adera la partidul de guvernământ. Întrebat dacă ar vrea să adera la PAS, Vasile Rață a spus: „Păi, într-o măsură oarecare, da”.

Andrei Spînu: Sunt primari de la toate partidele

Pe de altă parte, autoritățile implicate în implementarea și finanțarea acestui program neagă orice influență politică în selectarea dosarelor depuse. Minstrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că în cadrul proiectului au fost selectate localități conduse de primari „din toate partidele”.

Cunoașteți că eu n-am fost în Cabinetul de miniștri când s-a selectat. În același timp, știm cu toții că s-au selectat 400 de proiecte. Când ne uităm la distribuție este acoperită în mare parte toată țara și primari de la toate partide. Deci, nu cred că putem vorbi despre de o distribuție politică”, a menționat acesta.

Andrei Spînu a negat că majoritatea finanțărilor oferite prin Programul „Satul European Expres” au fost obținute de primarii PAS.

Nu este adevărat. V-am spus, sunt 400 de proiecte. PAS a câștigat alegerile cu 120 de primari, dacă nu greșesc. 120 de primari și 400 de proiecte selectate nu poate să fie o distribuție doar a primarilor de la PAS”, a declarat el.

De menționat, totuși, că dacă în după alegerile din 2019 PAS avea 120 de primari, în prezent numărul lor este mult mai mare. Serviciul de presă al PAS a confirmat că formațiunea politică la momentul de față 197 de primari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: