Se va scumpi energia electrică în Moldova? Ce spun Premier Energy și ANRE
Full Article 4 minutes read

Se va scumpi energia electrică în Moldova? Ce spun Premier Energy și ANRE

Negocierile privind livrarea energiei electrice în Moldova și prețul acesteia continuă, iar licitația nu s-a încheiat. Informația a fost confirmată pe 23 martie de către Premier Energy, cel mai mare operator de pe piața energetică din Moldova. Astfel au comentat reprezentanții companiei informația privind majorarea cu 19% a prețului de achiziție pentru energia electrică și posibila scumpiere a tarifului cu 25%. Și Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a confirmat că negocierile continuă.

Într-un comunicat de presă publicat de Premier Energy se arată că, pe 22 martie, compania a primit trei oferte de la furnizori: ЗАО „Молдавская ГРЭС, care se află pe teritoriul Transnistriei și companiile ucrainene ”DE Trading” LLC. (Donbassenergo) și ”D.Trading” LLC (DTEK).

Compania Energocom SA nu a prezentat nicio ofertă.

Reprezentanții Prmeier Energy au precizat că încă mai concretizează unele detalii specifice pentru furnizarea energiei electrice, iar în zilele următoare va fi stabilită o nouă ședință de continuare a negocierilor asupra prețului.

Totodată, Premier Energy Distribution care se ocupă cu repartizarea energiei electrice, a menționat pe 22 martie că a primit doar două oferte în cadrul tenderului: ЗАО „Молдавская ГРЭС” și ”DE Trading” LLC. (Donbassenergo).

Alte trei companii – Enegocom SA, D.Trading” LLC (DTEK) și Navitas Energy SRL nu au prezentat vreo ofertă.

Anterior, reprezentanții ANRE au venit cu precizări la acest subiect. Potrivit reprezentanților instituției, drept urmare a implementării Pachetului Energetic III și adoptării Regulilor pieței energiei electrice, începând cu anul 2021, toți operatorii pieței respective sunt obligați să desfășoare proceduri de achiziție a energiei electrice în mod transparent, bazate pe principii noi și pe mecanisme de piață.

Procedurile de licitație, caietele de sarcini, criteriile de precalificare a companiilor de furnizare a energiei electrice au fost stabilite individual și lansate de fiecare operator în parte la începutul lunii februarie curent. Din lipsă a minimum 3 oferte din partea companiilor precalificate la licitație, la 16 martie curent toți operatorii pieței energiei electrice au anulat licitațiile, anunțându-se repetarea acestora pentru 22 martie curent.

Potrivit informațiilor NARE,  până în prezent doar ÎS Moldelectrica, operatorul de transport, a anunțat finalizarea procedurii de achizitie a energiei electrice în cantitate de 61 GWh, ceea ce constituie mai puțin de 3% din piața internă.

Având în vedere sensibilitatea subiectului, precum și faptul că majoritatea titularilor de licențe care au organizat licitații sunt în faza activă de negociere a prețurilor și condițiilor contractuale pentru furnizarea energiei electrice pentru consumatorii casnici și non-casnici din țară, ANRE îndeamnă să nu se facă speculații la acest subiect.

Reprezentanții instituției au dat asigurări că vor informa cu promptitudine și detaliat despre rezultatele licitațiilor, prețul și impactul acestora asupra tarifelor și consumatorilor finali.

De asemenea, ANRE a amintit că tariful poate fi modificat dacă cheltuielile pentru cumpărarea sau distribuirea energiei electrice depășesc 5% din rezerva inclusă în tarif în acest scop. În afară de asta, instituția are la dispoziție 180 de zile pentru a examina ofertele operatorilor.

Reacția vine după ce, în ajun, în presă a apărut informația că prețul de cumpărare în Moldova va crește cu 19% – de la $48,65 până la $57 pentru un Mwh. În afară de asta, portalul bani.md a scris, cu trimitere la propriile surse, că două companii au semnat deja contracte privind livrarea energiei electrice Moldelectrica și Premier Energy. Iar FEE-Nord a anunțat despre o licitație repetată, întrucât a participat o singură companie.

NM a încercat să obțină o reacție de la reprezentanții FEE-Nord și RED Nord, însă nu ni s-a răspuns la telefon.

***

Aminitm că, din 1 iulie 2020, singurul furnizor de energie elctrică din Moldova este Молдавская ГРЭС. Până pe 31 martie 2021 energia electrică este livrată prin intermediul companiei de stat Energocom, care a cîștigat licitația anunțată de Premier Energy, privind achiționarea acesteia. Reprezentanții companiei au anunțat la sfârșitul lunii iunie că noul preț de achiziție este mai mic cu 2,6% și constituie 48,6 cenți pentru un kWt/h ($48,65 pentru un Mwt/h).

Până pe 1 aprilie 2020 energia electrică din Moldova era furnizată tot de compania de stat Energocom, care o achiziționa în proporție de  85% de la МолдГРЭС cu 52,4 cenți pentru un kWt/h și 15% de la compania ucraineană ДТЭК Павлоградуголь cu 64,4 cenți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: