Șeful Adunării Populare a Găgăuziei, în vizită la Președinție. Ce a discutat cu Maia Sandu?
Full Article 2 minutes read

Șeful Adunării Populare a Găgăuziei, în vizită la Președinție. Ce a discutat cu Maia Sandu?

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit pe 13 iulie cu Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri. Au fost abordate subiecte ce țin de situația socio-economică din țară și relațiile Autonomiei cu autoritățile centrale.

Potrivit unui comunicat al Președinției, șefa statului a vorbit despre necesitatea consolidării eforturilor pentru a asigura pacea și buna înțelegere în societate, dar și pentru a ajuta cetățenii să treacă peste crizele provocate de războiul din Ucraina.

„Avem obiective comune – bunăstarea țării și siguranța cetățenilor, locuri de muncă pentru tineri și condiții mai bune de trai – și asta ne poate face mai uniți și mai puternici în fața tuturor provocărilor”, a spus Președinta Maia Sandu.

Discuția s-a axat, de asemenea, pe subiectul integrării europene a Republicii Moldova și pe acțiunile ce trebuie întreprinse pentru a asigura o mai bună informare a oamenilor despre procesul de integrare și despre beneficiile lui.

Pe de altă parte, într-un comunicat al Adunării Populare a Găgăuziei, se menționează că Maia Sandu va merge până la sfârșitul acestei luni la o întâlnire cu deputații APG pentru a discuta și soluționa probleme importante în relația dintre autorităţile centrale şi conducerea autonomiei.

Potrivit sursei citate, părțile au discutat și despre „încălcarea procedurilor” privind cererea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Anterior, Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a spus că vor emite o declarație a APG privind atitudinea față de statutul de candidat la aderarea la UE primit de Moldova. Proiectul notează că APG nu a vorbit încă despre statutul de candidat UE acordat Republicii Moldova, astfel că conducerea Găgăuziei „nu este acuzată că a creat obstacole în calea europeană a Moldovei”. Totodată, deputații Adunării Populare au subliniat că procesul de obținere a acestui statut de către Moldova a fost netransparent, inclusiv pentru că reprezentanții Găgăuziei nu au participat la acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: