Serviciul de roaming ar putea fi inclus în Acordul de Asociere UE-Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Serviciul de roaming ar putea fi inclus în Acordul de Asociere UE-Republica Moldova

Comisia Europeană a adoptat propunerea de a include serviciul de roaming în Acordul de asociere UE-Republica Moldova. Includerea Moldovei în zona UE „în roaming, ca acasăˮ reprezintă una dintre acțiunile-cheie din Planul de acțiuni prioritare UE-Republica Moldova, convenit în luna iunie 2023.

Comisia Europeană precizează într-un comunicat de presă că, odată cu îndeplinirea pașilor necesari, cetățenii moldoveni care ar urma să viziteze Uniunea Europeană vor avea posibilitatea să-și folosească serviciile mobile în aceleași condiții tarifare ca acasă, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează Moldova.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, a comunicat că prin această decizie Moldova a devenit la un pas mai aproape de aderare la zona liberă de roaming al UE.

„Cetățenii din UE și Moldova vor avea posibilitatea în viitor să sune, să expedieze mesaje și să utilizeze internetul fără costuri suplimentare când călătoresc peste hotare: exact ca în cazul (serviciului) „în roaming, ca acasăˮ cu care europenii sunt familiarizați foarte bine. Acest lucru va ușura viața moldovenilor care vin în UE și va ajuta cetățenii din UE care călătoresc în Moldova. Aceasta demonstrează că viitorul Moldovei este în UEˮ, a spus Valdis Dombrovskis.

Decizia din 1 septembrie vine în urma declarației comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicații din Europa și Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming de la 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană. Comisia va permite actualizarea Acordului de asociere UE-Moldova prin adăugarea celei mai recente legislații europene privind telecomunicațiile și serviciile poștale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: