„Și-au pierdut harul sfințeniei”. Episcopul Marchel, indignat că unii preoți au trecut la Mitropolia Basarabiei
Full Article 3 minutes read

„Și-au pierdut harul sfințeniei”. Episcopul Marchel, indignat că unii preoți au trecut la Mitropolia Basarabiei

Acuzații la adresa preoților care au trecut la Mitropolia Basarabiei. Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, a spus că preoții care au decis să părăsească Mitropolia Moldovei și-au „pierdut harul sfințeniei”, scrie tvn.md

Cu prețul pierderii harului sfințeniei ei s-au decis la trecerea la biserica românească, dar unde e biserica lui Hristos? Dar oamenii care nu cunosc și botează copiii, iar ei rămân nebotezați, perechile care se cunună și rămân necununate, sau se împărtășesc dar de fapt nu o fac, pentru că ei (n.r. preoții) sunt enoriași de rând sau necredincioși”, a declarat arhiepiscopul Marchel într-un interviu pentru „Бельцы Сегодня”.

El a spus că aceste treceri ale preoților între episcopii este motivată de „promisiuni bănești”.

Dacă omul are conștiință, dacă are frică de Dumnezeu, și nu a uitat că a jurat credință Bisericii Ortodoxe Ruse sau a Moldovei, el nu se va uita la asemenea chemări. Dar acei care folosesc biserica doar pentru a avea surse de supraviețuit, sau ca asupra unui lucru, de la ei poți să te aștepți. (…) Înainte să mergeți să vă botezați copiii, întâi gândiți-vă dacă este o biserică canonică sau o pseudo biserică ca Mitropolia Basarabiei, care este o organizație politică. Voi aveți Biserica Ortodoxă a Moldovei care se încadrează armonios în Biserica Ortodoxă Rusă pe parcursul a peste două sute de ani”, a adăugat arhiepiscopul Marchel.

Preoții vizați nu au reacționat deocamdată la declarațiile arhiepiscopului.

***

Cinci preoți de la Mitropolia Moldovei au fost opriți să oficieze slujbe și eliberați din funcția de paroh, prin decrete semnate de Mitropolitul Vladimir, pe 14 noiembrie. Instituția bisericească și-a motivat hotărârea prin faptul că aceștia ar fi părăsit „samavolnic” Biserica Ortodoxă din Moldova, nu s-au supus autorităților bisericești ierarhic superioare și ar fi încălcat jurământul depus la hirotonie.

Preoții care au fost opriți din a oficia cele sfinte, prin decretul semnat de mitropolitul Vladimir, au spus că nu se vor conforma deciziei Mitropoliei Moldovei. Parohii au declarat că decretul ar fi unul „nul”, ținând cont că nu mai fac parte din Mitropolia Moldovei.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat pentru Radio Moldova secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.

Biserica Ortodoxă din Moldova își menține statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, în pofida îndemnului unor preoți de a adera la Patriarhia Română. Între timp, alți preoți continuă să părăsească în mod independent Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NM a povestit despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: