ȘOR 2.0. Îl va salva pe Ilan Șor blocul care îi poartă numele?
Full Article 6 minutes read

ȘOR 2.0. Îl va salva pe Ilan Șor blocul care îi poartă numele?

Politicianul fugar Ilan Șor încearcă să păstreze un brand recunoscut și în același timp propriul nume în câmpul politic moldovenesc. În acest sens el a decis să creeze un bloc politic care îi va purta numele din două partide necunoscute. NM a analizat ce șanse are această inițiativă.

Liderul Partidului, declarat neconstituțional, „ȘOR”, Ilan Șor, a anunțat în data de 26 iunie despre crearea unei noi formațiuni politice – blocul „Șansă, Obligații, Realizări”, prescurtat „Ș.O.R.”. Politicianul planifică să fie el însuși „coordonatorul politic” al formațiunii.

Cine se blochează cu Șor?

Ilan Șor a anunțat într-o intervenție video despre crearea blocului care îi va purta numele. Anunțul a fost făcut în compania a doi activiști politici nu prea renumiți.

Primul – Alexandru Beschieru, președintele Partidului „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”. Formațiunea politică a fost înregistrată în martie 2022, iar informația a apărut în presă deja după crearea acesteia. NM nu a putut găsi nici site-ul oficial al partidului politic, nici conturile acestuia de pe rețelele sociale.

Președintele Partidului „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, Alexandru Beschieru era membru al Partidului „ȘOR” încă în 2021 și a candidat pe listele partidului la alegerile parlamentare cu numărul 48.

ȘOR 2.0. Îl va salva pe Ilan Șor blocul care îi poartă numele?

Acesta este jurnalist de profesie, dar acum deține și gestionează biroul de Pompe Funebre Memoriam FS.

Cea de-a doua persoană care a apărut alături de Șor în intervenția lui video este Daria Fiodorova, reprezentanta Partidului „Ai Noștri”. Ea a candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți în 2021 și în primul tur de scrutin a obținut 0,3% din sufragii.

Partidul „Ai Noștri” a fost fondat  în august 2021de către foștii membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor. Reprezentanții partidului promiteau atunci când l-au creat să protejeze și să promoveze limba rusă în Moldova, să lupte împotriva corupției și a turismului politic și să dezvețe Moldova „să se închine în fața Occidentului”. Ulterior, activiștii formațiunii au organizat câteva proteste împotriva unionismului și în apărarea limbii ruse.

Președintele Partidului „Ai Noștri” – este fostul membru al PSRM Mihail Ahremțev. Potrivit paginii sale de Facebook, cel puțin de la jumătatea anului trecut, el locuiește în orașul Iaroslavl din Federația Rusă.

ȘOR 2.0. Îl va salva pe Ilan Șor blocul care îi poartă numele?

Ahremțev susține Rusia în războiul împotriva Ucrainei și ajută la promovarea publicității pentru Serviciul Forțelor Armate Ruse printre cei născuți în Moldova.

Ilan Șor a anunțat că partidele „Ai Noștri” și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” sunt primele formațiuni politice care au aderat la blocul său.

„Blocul nostru este deschis pentru toți doritorii de a construi o Moldovă fericită și prosperă. Mie îmi va reveni rolul de coordonator politic al blocului. Blocul „Șansă, Obligații, Realizări” – este singurul concurent al PAS”, a declarat Șor.

Deocamdată la blocul nou nu a aderat încă un partid considerat apropiat lui Ilan Șor  – „Renaștere”, la care recent au aderat foști deputați socialiști, care i-au devenit aliați lui Șor.

Va putea Șor să înregistreze la alegeri blocul care îi poartă numele?

Alianța dintre cele două partide, anunțată de Șor, este una strict politică fără vreun acord semnat în acest sens. Pentru a participa împreună la alegeri, de exemplu, la cele locale din toamnă, blocul urmează să fie înregistrat la Comisia Electorală Centrală. Reprezentanții CEC, însă nu au putut răspunde la întrebarea NM  dacă vor putea sau nu partidele înregistra blocul care va purta numele unui partid declarat neconstituțional.

Șeful serviciului de presă al CEC, Corneliu Pasat, a menționat că CEC va putea oferi un răspuns la această întrebare când va examina în cadrul ședinței solicitarea de înregistrare.

„Nu pot comenta declarații. Dacă va fi o solicitare , aceasta va fi examinată în cadrul ședinței CEC. Conform legii, la începutul perioadei electorale noi primim lista partidelor înregistrate. După aceasta, partidele pot înregistra singure candidații sau pot solicita înregistrarea unui bloc din două, trei sau mai multe partide. Ulterior CEC decide referitor la fiecare candidat în parte“, a explicat Pasat.

Ce șanse are „Șor” la reîncarnare?

Potrivit experților, intervievați de NM, Ilan Șor a făcut o încercare de a păstra un brand politic promovat și recunoscut și de a menține în același timp numele său în politica moldovenească.

„Este o construcție destul de simplă cu scrierea Ș.O.R. prin puncte. Nu chiar culmea fanteziei, dar ideea este punctată. În așa mod Șor a încercat să sublinieze o anumită continuitate a forțelor pe care le conduce”, a explicat analistul politic Victor Ciobanu.

De aceeași părere este și fostul ambasador al Moldovei în Federația Rusă, expertul politic Anatol Țăranu. „Pentru el este o oportunitate de a demonstra că nimic nu s-a încheiat, că mai poate continua. În politică este complicat să vorbești despre planuri. Să păstrezi acest brand nu este o idee lipsită total de sens. În acesta s-a investit destul de mult și aducea deja niște dividende. Întrebarea este cât de mult îl va ajuta”, a menționat Țăranu.

Interlocutorii NM s-au arătat sceptici referitor la perspectiva unei noi alianțe politice a lui Ilan Șor.

Potrivit lui Țăranu, întrebarea este cum se vor comporta autoritățile. Îi vor permite sau nu să-și dezvolte proiectul. Țăranu nu crede că lui Ilan Șor îi va reuși să-și transforme blocul politic în unul electoral pentru a-l putea folosi la alegerile locale.

„Este absolut evident faptul că este destul de problematic să folosești reputația unui om condamnat de instanță. Problema constă în aceea că în societatea moldovenească astfel de proiecte politice au o anumită perspectivă. Din păcate, cei care trebuie să reacționeze, mă refer la autorități, nu-și fac prea mari griji”, a spus Țăranu.

De aceeași părere este și analistul Victor Ciobanu. „Sunt curios ce precizări și completări vor apărea în legislație după decizia Curții Constituționale [de a declara neconstituțional Partidul „ȘOR”]. Măcar pentru a pune capăt plimbării politicienilor de colo-colo. Dar sunt două momente cheie. Dosarele penale pentru finanțarea ilegală a partidelor – primul moment. Conducerea acestui partid nu trebuie să participe la campania electorală, dar trebuie să viziteze instanțele de judecată și magistrații. Iar al doilea moment și cel mai important este blocarea surselor de finanțare”, a spus Ciobanu. Ciobanu consideră că în cazul în care se va face abstracție de aceste două momente, atunci istoria cu alegerile din Găgăuzia se va multiplica în toată țara.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: