Șor, gata să apeleze la CtEDO, doar ca Corșicova să poată candida la șefia Primăriei Bălți: „Victoria este doar o chestiune de timp”
Full Article 3 minutes read

Șor, gata să apeleze la CtEDO, doar ca Corșicova să poată candida la șefia Primăriei Bălți: „Victoria este doar o chestiune de timp”

Oligarhul fugar Ilan Șor a venit cu o reacție, pe 11 noiembrie, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația depusă de Arina Corșicova, candidata independentă pe care o susține la șefia Primăriei Bălți, în care a cerut să fie restabilită în campania electorală. Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a catalogat decizia autorităților drept o nouă „fărădelege”. Oligarhul fugar susține că va continua „lupta” pentru ca Corșicova să poată candida din nou la alegeri. Dacă va fi nevoie, spune el, va ajunge chiar și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

„Am aflat că Comisia Electorală Centrală a refuzat să o restabilească pe Arina Corșicova în calitate de candidat la scrutinul din turul II pentru alegerea primarului în Bălți. Era previzibil, și vom continua lupta împotriva acestei fărădelegi. Deocamdată, nu există o decizie finală a instanței, trebuie utilizate toate  posibilitățile legale pentru a restabili la alegeri candidatul, pe care eu îl susțin.  Dacă va fi necesar, vom ajunge și  la CEDO. În spatele nostru se află adevărul și dreptatea, de aceea victoria este doar o chestiune de timp!”, a scris Șor pe conturile sale de socializare.

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale. În municipiul Bălți niciunul din cei 14 candidați înregistrați în cursa electorală nu a acumulat pragul minim de 50% + 1 vot necesar pentru a câștiga. Astfel, pe 19 noiembrie, va avea loc al doilea tur de alegeri, în cadrul căruia ar fi trebuit să acceadă doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Alexandr Petkov de la Partidul „Nostru” și candidata independentă, susținută de fugarul Ilan Șor, Arina Corșicova.

Pe 7 noiembrie, însă, Arina Corșicova, candidată susținută de Ilan Șor la funcția de primar al mun. Bălți, a fost exclusă din cursa electorală. În oraș a avut loc un protest față de această decizie. Hotărârea a fost menținută în vigoare, prin decizia din 10 noiembrie a CEC.

Pe 8 noiembrie, Corșicova a declarat că a contestat decizia. Ea se arată sigură că va obține „o decizie corectă prin instanță” și că va ajunge să implementeze „planul convenit cu locuitorii municipiului imediat după victorie”.

Dacă decizia Consiliului electoral de circumscripție din Bălți în privința Arinei Corșicova va fi menținută, cel mai probabil, Alexandr Petkov se va duela în turul doi cu candidatul PSRM, Maxim Moroșan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: